Kenelle taiteilijapalkkaa maksettaisiin?

Entinen ”kiinnostava kirjailija” Antti Nylén ehdottaa Suomeen taiteilijapalkkaa, ja yksi ratkaisu olisi ottaa varat poliiseilta – ”Nyt on taiteilijoiden vuoro!” (HS 17.11.2018):

"Syntyisi taiteen uusi renessanssi, kun sitä eivät enää tekisikään ”niukkuuteen, ankeuteen ja nöyristelyyn pakon edessä totuttautuneet hylkiöt: surulliset, kaunaiset ja kostonhimoiset, kivulloiset ihmisrakkineet”.

Nylénistä palkka voisi olla 2 300 euroa, saman verran kuin lastentarhaopettajilla."

Tuolla liksalla harkitsisin itsekin taiteilijaksi ryhtymistä – itseni lisäksi todennäköisesti myös jokainen Suomen nykyisistä työttömistä, joten Nylénin ehdotuksesta puuttuvat kriteerit, joilla taiteilijaksi pääsee.

Vaikka taiteilija itse kritisoi ”kulttuurilehtiä lukevaa 12 ihmisen eliittiä”, epäilen vahvasti että hänellä on näkemyksensä sille kuka saisi, ja kenelle annetaan.

Koska taiteen saralla tätä valintaa ei mielestäni voida objektiivisesti tehdä, pitäisi mallin mielestäni perustua ajatukseen, että jokainen on jo syntyessään taiteilija. Minua ei lainkaan haittaisi, jos ehdottamaani perustulomallia kutsuttaisiin vaikka taiteilijapalkaksi, ei nimi sosiaaliturvaa pahenna, jos ei sosiaaliturva nimeä.

Sosiaaliturvaa uudistamalla myös universaalien palvelusetelien käyttö parantaisi taiteilijoiden asemaa, sillä osa niistä kanavoituisi kulttuuripalveluihin.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka näkee taiteilijoiden olevan samassa asemassa kuin kuin yrittäjien, ja parantaisi molempien asemaa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu