Nokitan SDP:tä ja lupaan 200 miljardia

Sdp käyttäisi lähes miljardi euroa eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi – eläkkeiden ”vappusatasen” lisäksi myös muita toimia (HS 19.12.2019) – SDP:n lupaus on siitä ongelmallinen, että se maksatetaan nuorilla.

Käynnissä on jo valmiiksi Historiallinen käänne: Eläkeläisillä on enemmän rahaa kuin nuorilla aikuisilla (KL 8.3.2016):

"Y-sukupolvesta näyttää tulevan ensimmäinen sukupolvi, joka ei yllä edeltävien sukupolvien kaltaiseen taloudelliseen hyvinvointiin."

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että eläkkeiden tasaaminen eläkkeensaajien kesken on ok, jos eläkeläiset keskenään siitä pääsevät sopuun, mutta nuorten kukkarolla käyminen on kansankunnan edun kannalta kovin lyhytkatseista.

Voisimmeko sukupolvien välisten tulonsiirtojen kasvattamisen sijaan keksiä jonkin muun ratkaisun, joka olisi kaikkien sukupolvien näkökulmasta oikeudenmukainen? (AA 21.3.2016)

Tokihan – ehdotan että puramme eläkerahastot ja maksamme niistä jokaiselle kansalaisille kertalaakista sen verran kuin he ovat työuransa aikana niihin rahastoineet (ehkä jopa sopivalla korkotuotolla). Jaettavaa olisi tällöin noin 202,3 miljardia euroa. (etk.fi, viitattu 19.12.2018)

Tämän jälkeen voimme lopettaa koko eläkejärjestelmän ja siirtää eläkeläiset yleisen sosiaaliturvan piiriin esim. Aholan perustulomallilla (AA 03.08.2017), jonka jälkeen voimme luopua eläkeiästä ja eläkeläisen käsitteestä kokonaan. 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä Suomi tarvitsisi sukupolvisopimuksen.

 

PS. Kun Otto Von Bismark 1883 kehitti eläkejärjestelmän, eläkeikä oli 70 vuotta ja elinajanodote noin 40 vuotta. (Oxford academic, viitattu 19.12.2018). Jos Otto olisi tiennyt mihin tämä johtaa, hän olisi saattanut polttaa ehdotuksensa takassa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu