Tehdään Suomesta taas edelläkävijämaa

Suomi antoi ensimmäisenä maana Euroopassa naisille äänioikeuden vuonna 1906, ja vuonna 2015 Suomi julkaisi omat emojinsa – ensimmäisenä maana maailmassa (KL 4.11.2015). Vaikka jälkimmäinenkin on ihan kiva saavutus, niin uskallan väittää että maamme on jo yli vuosikymmenen keskittynyt poteroidensa syventämiseen sen sijaan että pyrkisimme olemaan maailman ensimmäisiä jossakin.

Alla kolme esimerkkiä:

Kun käteinen katoaa, pankkeja ei pääse enää pakoon millään – Siksi Ruotsin keskus­pankki suunnittelee kokonaan digitaalista kruunua, joka kiinnostaa Suomessakin (HS 19.01.2019) – Suomea kyllä "kiinnostaa", mutta kahtellahan.

This tiny country feeds the world (National Geographic, 9.2017) – Alankomaiden pinta-ala on kymmenesosa Suomesta, mutta maataloustuotanto satakertainen. Suomea ei edes kiinnosta, vaan keskitymme maalaisromantiikan tukemiseen.

Viron kuntauudistus ajaa yhteen kahdeksaa kymmenestä kunnasta (Yle, 2.6.2016) – Viro on noteerannut muuttoliikkeen vääjäämättömyyden ja toteutti jo tarvittavan uudistuksen, mutta Suomi pyrkii vain hidastamaan muutosta maakuntauudistuksellaan. Samalla sementoidaan Keskustapuolueen olemassaolo vielä muutamaksi vuosikymmeneksi, joka on uudistuksen päätarkoitus.

 

Eräs positiivinen esimerkki on kuitenkin antaa, sillä Suomi oli perustulokokeilussaan (Yle 2.12.2018) maailman ensimmäisiä – toivottavasti kokeilusta realisoituu todellinen sosiaaliturvauudistus jo ensi vaalikaudelle.

Mitään hopealuotia Suomen saattamiseksi taas edelläkävijämaaksi ei ole, mutta seuraavat vaalit ovat ovella, ja lopulta äänestäjä voi valita vain kahden välillä. Niiden, jotka lupaavat kaiken tässä ja nyt, ja niiden, joiden tavoite on, että itsenäinen Suomi on olemassa vielä sadankin vuoden päästä.

Itse kuulun jälkimmäisiin.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

PS. Työmarkkinoiden vapauttamisessa saatamme olla maailman viimeisten joukossa, saavutus sekin.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu