Olisitko valmis luopumaan ansiotuloveroprogressiosta?

Ansiotulojen verotus on Suomessa progressiivista (kuvaliite), sillä seurauksella, että yli 40000 euroa ansaitseva viidennes maksaa 96 prosenttia ansiotuloveroista (VU 12.18.2018). Käppyrästä voi tarkistaa, että veroprosentti lähtee noilla tienoilla 30 prosentista ylöspäin.

Seuraavan hallituskauden eräs tärkeimpiä hankkeita tulee olemaan sosiaaliturvauudistus. Jos uudistus perustuu perustuloon (mitä pidän toivottavana), niin sen rahoittamiseksi on välttämätöntä muokata ainakin veroprogression alkupäätä.

Esimerkiksi omassa kustannusneutraalissa perustulomallissani (630/kk 23 vuotta täyttäneille), perustulon rahoitus hoidetaan 50% ansiotuloprosentilla 1260e/kk tuloihin saakka, jonka jälkeen palattaisiin nykyiseen progressioon.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto – voisimme rahoittaa perustulon ja kerätä tämän päälle nykyisen laajuisen ansiotuloverokertymän myös tasaveroprosentilla.  

Arvoisin tasaveroprosentin olevan tällöin välillä 40-45%. Vaikka yli 40% tasaveroprosentti on kansainvälisellä tasolla posketon, niin laskuihin on syytä ottaa huomioon perustulon myötä jokaiselle 23 vuotta täyttäneelle maksettava 7560 vuosittainen veroton perustulo, joka loiventaisi reaalista prosenttia ihan mukavasti.

Yli sata tuhatta vuodessa tienaaville veroprosentti jopa marginaalisesti laskisi, mikä lienee syynä siihen, että vasemmisto on perinteisesti vastustanut Suomessa tasaveroprosenttia, vaikka se yksinkertaistaisi verotusta. Pidän toki mahdollisena, että myös oikeisto vastustaisi 45 tasaveroprosenttia, sen verran suolainen se on.

Näistä syistä ensi vaalikauden sosiaaliturvauudistus tulee olemaan vaikea, ikävä kyllä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu