Tekemättömän työn mantra

"Tekemätöntä työtä on rajattomasti" on oikeistolainen mantra, jonka oikeellisuutta ei mielestäni ole asianmukaisesti kyseenalaistettu. Mantraan uskominen saattaa johtaa tämänlaisiin ylilyönteihin: 

Susanna Koski antoi Ylellä vinkin työttömille: "Riittää, kun katsoo metsään" (IS 30.9.2018)

Mantran haitallisin vaikutus on siinä, että se nakertaa sosiaaliturvakeskustelua. Tämä siksi, että jos tekemätöntä työtä on rajattomasti, niin teoriassa jokainen suomalainen työtön voisi tehdä 40 tuntista työviikkoa, kunhan vaan hänelle jostain löydetään se vielä tekemätön työ.

Toisaalta, jos näin olisi, niin miksei samantien 60 tuntista, kuten oli tapana vielä 1900-luvun alussa (kuvaliite). Todellisuudessa työviikko on lyhentynyt lähes lineaarisesti, ja tulee lyhenemään vastaisuudessakin, sillä seurauksella, että 80 vuoden päästä huhkitaan keskimäärin vain 10-15 tuntista työviikkoa.

Pääsyy tähän ovat koneet ja automaatio – asian voi käsittää helpoiten sitä kautta, että jos kieltäisimme kaivinkoneet, niin jokaiselle työttömälle suomalaiselle löytyisi töitä lapion varresta. Sama mekanismi toimii jatkuvasti toiseen suuntaan, eli uudet koneet tuhoavat vanhoja työpaikkoja, ja lähivuosikymmeninä tulilinjalla ovat mm. kuljettajien työpaikat.

Toki autonomisten kulkuvälineiden suunnitteluun tarvitaan uusia tekijöitä – tämä on nimenomaan sitä vielä tekemätöntä työtä, mutta heitä tarvitaan ehkä tuhannesosa nykyisten autokuskien määrästä, jos sitäkään.

Siispä mantra kaipaa päivityksen, ja tähän sopii hyvin puoluetoverin Marko Kettusen kommentti:

"Tekemätöntä työtä rajattomasti, tuotteistettavissa olevaa tuottavaa palkkatyötä rajallisesti."

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu