Kenelle työn tuottavuuden nousu kuuluu?

Eräs Esperi "We just don't" Care tapauksen sivujuonne oli keskustelu siitä, saako hoivapalveluilla tehdä voittoa. Kysymys on abstraktihko, sillä voitto on on se osa joka jää yli kun tuloista vähennetään menot. Jos pakko on, voitosta pääsee tarvittaessa eroon kasvattamalla menoja tai vähentämällä tuloja, eli myymällä halvemmalla.

Mutta koska kysymys on tosiaan abstrakti, niin muodostetaan ymmärrettävämpi skenaario.

Hoivapalveluja tuottava yritys Hellä Hoiva (HH) työllistää 20 hoitajaa, ja hoitaa tällä miehityksellä 20 hoivaa tarvitsevaa. Yrityksen kulurakenne on tiukka, eikä yritys tee lainkaan voittoa – kunta maksaa HH:lle jokaisesta hoitattavasta juuri sen verran kuin yksi hoitaja maksaa. Vuokrat jne muut kulut jätetään yksinkertaistetussa skenaariossa huomiomatta.

HH tekee kuitenkin innovaation, joka mahdollistaa sen, että 20 hoitajaa kykenee hoitamaan 40 hoivattavaa palvelun laadun lainkaan alentumatta. 

Tässä vaiheessa skeptikko kysyy että mikä ihmeen innovaatio, joka kuitatan tässä skenaariossa sillä, että HH tekee diilin Fordin kanssa ja saa ilmaiseksi käyttöönsä 20 kpl kuudennen sukupolven voimahaarniskoja.

Näitä, mutta parempia: , joilla hoitajien työteho tuplaantuu.

Kysymys kuuluu, että kenelle työn tuottavuuden tuplaamisen hedelmät kuuluvat? Vaihtoehtoja on kolme, jotka näette kuvaliitteestä 1 (ns. voittokolmio).

Jos hoitajien sukujuuret ovat paperialalta, he menevät lakkoon ja pyytävät mahdollisimman suurta osaa itselleen. Riippuen siitä, mikä hoitoalan työttömyysaste on, he saavat joko osan tahdostaan läpi tai ei.

Jos HH:n kilpailijoilla ei vielä ole vastaavia haarniskoja, ja alalla on riittävästi työvoimaa tarjolla, niin HH:n osakkeenomistajat pyrkivät ottamaan lisääntyneen tuoton itselleen osinkoina.

Jos HH:n kilpailijoilla on vastaavat haarniskat, ja alalla on riittävästi työvoimaa tarjolla, niin seuraavalla kilpailutuskierroksella HH joutuu alentamaan hintojaan, muuten hintatietoiset asiakkaat ostavat palvelut kilpailijalta.

 

Kolmas vaihtoehto on yhteiskunnan kannalta paras – tästä syystä on tärkeää huolehtia siitä että koulutettua työvoimaa on riittävästi, ja että kilpailu pelaa aina kuin mahdollista.

 

Meillä on esimerkkejä tilanteista, joissa näin ei ole. Esim. lääkärit ovat saaneet ulosmitattua itselleen aivan liian suuren osan työn tuottavuuden kasvusta itselleen pelkästään sen takia, että heitä on koulutettu liian vähän.

Toisaalta, työn tuottavuuden kasvu julkisella sektorilla ei välttämättä johda siihen, että tuloksia syntyy enemmän. Karrikoituna esimerkkinä julkinen yksikkö saattaisi saada haarniskat, mutta lopputulos olisi että 20 hoitajaa ja 20 byrokraattia hoitavat 40 potilasta – näin räikeää meno ei toki ole, mutta jos kilpailu ei kiritä, niin työn tuottavuuden kasvu saattaa valua hukkaan, kuten kuvaliite 2 kertoo.

Joillakin aloilla ei myöskään ole kilpailua luonnostaan, näistä räikeimpänä esimerkkinä Digita. Näillä aloilla osakkeenomistajat nauravat koko matkan pankkiin.

Ja toisaalta, vaikka voisi kuvitella että kukaan firma ei ehdoin tahdoin halua menojaan kasvattaa, niin juuri näin moni tekee ottamalla huonoehtoista lainaa sidosryhmiltään. Näin välttyy tekemästä voittoa, ja sitä kautta maksamasta voitosta veroja.

Juuri näin Esperi Care tekee: Hoivaskandaalin keskellä oleva Esperi kasvaa kovaa ja tekee tappiota – Suomeen ei ole maksettu veroja viime vuosina (Yle 28.1.2019)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla eduskuntavaaleissa 2019.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu