Sivistyslakivaliokunnan toiminta ei ole sivistynyttä

Eduskunnan valiokunta hylkäsi maksuttoman toisen asteen koulutuksen, koska kansalais­aloitteen vaatima selvitys ei sen mielestä kuulunut eduskunnalle (HS 12.2.2019) on säälittävä esitys. 

Kansalaisaloite alkaa näin:

"Me allekirjoittaneet Suomen kansalaiset vaadimme, että eduskunta laatii perusteellisen selvityksen ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin ja lakiuudistuksiin lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi. Opiskelijoilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella toisella asteella. "

Itse opiskelin toisella asteella 1990-luvulla, ja jo tuolloin oli selvää että oppikirjabisnes on läpikohtaisin mätää. Kirjoista tehtiin uusia painoksia pelkästään rahastustarkoituksessa, ja oppikirjat olivat tulonlähde sekä kustantajille että niitä kirjoittaville opettajille.

Meno ei käsittääkseni ole muuttunut, ja siksipä kansalaisaloite oli järkevä. En kuitenkaan kannata sitä, että verorahoilla rahoitetaan kustantaja- ja kirjanlaatijaryöväreitä, vaan sen sijaan eduskunta voisi säätää lailla sen, että toisen asteen opetusohjelmien suorittamiseen tarvittavat oppimateriaalit on laitettava ilmaiseksi kaikkien saataville verkkoon.

Englanniksi materiaalia löytyykin jo tavallista oppikirjaa inspiroivammassa muodossa: https://www.khanacademy.org/, mutta Suomi on verkko-oppimisen takapajula. Todennäköisesti juuri siksi, että liian moni hyötyy kirjarumbasta.

Sen lisäksi että itse aloite oli hyvä, niin eduskunta käveli myös koko kansalaisaloitejärjestelmän yli. Kannustan jokaista sivistyslakivaliokunnan jäsentä häpeämään.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu