Suomeen on perustettava riippumaton perustuslakituomioistuin

Suomen malli perustuslain tulkintaan on kansainvalisesti poikkeuksellinen. Sen sijaan että perustuslakia tulkitsevat poliittisesti riippumattomat oikeusoppineet (eli tuomioistuin), meillä lakia tulkitsee perustuslakivaliokunta. Perustuslakivaliokunnan jäsenet ovat poliitikkoja, ja lain tulkinta on aina enemmän tai vähemmän puoluekirjan värin mukainen.

Tämä järjestely on toki sopinut poliitikoillemme, vaikka soraääniäkin on kuultu mm. perustuslakitaleban (TS 15.2.2019) kommenttien muodossa. Pesällä on kuitenkin muitakin jakajia:

Setä Arkadia: Paula Risikko loi oppineille eduskuntaan Twitter-ylähuoneen – kansanedustajat ihmettelevät! (IS 17.2.2019)

Professori Scheinin: Tiedustelulakikriisin polttavin kipupiste – portti yhä auki massavalvonnalle (Yle 14.2.2019)

Vaikka sinänsä vastustan massavalvontaa, Scheininistä on hyvä tiedostaa, että kyseessä on sama kaveri, jonka mielestä saavutetut edut ovat ihmisoikeuksia: 

Perustuslakioppineella on mökki saaressa (AA 29.12.2016)

 

Lainsäädäntökoneistomme on siinä kunnossa, että sille nauraa kasakkakin. Tämä solmu on ratkaistavissa  Liberaalipuolueen puolueohjelmaan kirjatulla tavalla:

"Suomeen on perustettava riippumaton perustuslakituomioistuin."

Olennaista olisi saada riittävän monta poliittisesti riippumantonta perustuslakioppinutta pyöreän pöydän ääreen päättämään yhdessä.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

https://amosahola.liberaalipuolue.fi/

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu