Kummitusvarallisuus ja autoveron poistamisen vaikeus

Kummitusvarallisuus (eng. phantom wealth) on Kurt Richebächerin luoma käsite, joka selittää, kuinka poliittiset päätökset voivat vaikuttaa varallisuuserien arvoon. Otetaan esimerkkinä autovero – valtio kerää vuosittain noin 900 miljoonan euron edestä autoveroja vuosittain, ja uuden auton hinnassa on keskimäärin noin 6 525 euroa autoveroa. (www.aut.fi)

Tuo 900 miljoonaa euroa ei kuitenkaan sellaisenaan ole uusien auton ostajalta pois, vaan autovero kapitalisoituu autojen hintaan, ja kun auto myydään käytettynä eteenpäin, niin osa myyntihinnasta on autoveron "jäänteitä".

Jos poliittisella päätöksellä autovero poistetaan, niin jokaisen käytetyn auton hinta laskisi silmänräpäyksessä, sillä uusia autoja saisi nykyistä halvemmalla. Suomen mittakaavassa miljardeja euroja häviäisi kuin tuhka tuuleen.

Vaikka autoveron poistaminen on tästä syystä poliittisesti hankalaa, niin pitäisi mielestäni silti tehdä, sillä suomalaiset ajavat läntisen Euroopan vanhimmilla, saastuttavimmilla ja turvattomimmilla autoilla. Autoilun verotus kannattaisi järjestää niin, että se kerättäisiin kokonaisuudessaan verottamalla polttoainetta. Tällöin autokanta uudistuisi automaattisesti myös vähäpäästöisemmäksi. 

Autoveron poisto on kuitenkin olennaisen tärkeää toteuttaa täytenä yllätyksenä, sillä spekulointi aiheella jäädyttää autokaupan, kuten tapahtui vuonna 2017:

Bernerin lista vuoti Ylelle: ministeri vaihtaisi autoveron ajoaikamaksuihin (moottori.fi, 18.1.2017):

"Liikenne- ja viestintäministeriöstä Ylelle vuotanut lista uhkaa jäädyttää autokaupan."

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

PS. Suomen autoissa kummitusvarallisuutta on muutaman miljardin edestä, asunnoissa luokkaa sata miljardia.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu