Modern Monetary Theory – Verot Valtion Maksettavaksi

Jan Hurrin kommentti: Iso osa Suomen valtion velasta voi näin haihtua kuin itsestään (TS 24.2.2019) ounastelee Suomelle 28 miljardin "Laskuvirhe pankissa sinun eduksesi" sattumakorttia. Itse ennustin näin tapahtuvan 22.11.2017 kirjoituksessani Setelirahoitus halvaannutti demokraattisen valtion:

"Suomen Pankin tase on yhtä huonossa kunnossa kuin viime sotien jälkeen. Tuolloin ongelma ratkaistiin devalvoimalla, tällä kertaa mitä luultavimmin mitätöimällä velkakirjat, tai jättämällä ne Suomen Pankin taseeseen ikuisiksi ajoiksi inflaation kompostoitavaksi."

Tähän ei kuitenkaan kummoista Nostradamusta tarvita, sillä mikään konsti maailmassa ei mahdollista länsimaiden velkojen maksattamista veroja keräämällä (Maailma ei ole Lannister), jolloin luovat keinot tullaan ottamaan käyttöön.

Tämä on havaittavissa myös Googlehauissa – Modern Monetary Theory, eli MMT on kasvattanut suosiotaan viimeisen vuoden aikana. Twitterin vääräleuat ovat keksineet lyhenteelle osuvamman selityksen: Magic Money Trees, tai suomalaisemmin VVM (Verot Valtion Maksettavaksi).

Tämä alkemia ei onneksi ole vielä ns. valtavirtataloustiedettä, ja sillä on paljon vastustajia, joihin itsekin kuulun – julkisen sektorin rahoittaminen painokoneella tappaa sekä työn tuottavuuden kasvun julkisella sektorilla, että kaikki rakenteelliset uudistukset:

Demokratia on hevonen ja korkotaso sen suitset (AA 13.11.2018)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu