Hesarin vaalikoneen kallein kysymys

Vuoden 2017 kuntavaaleissa kritisoin HS:n vaalikonetta siitä, että sen asteikko loppui kesken (AA 13.04.2017). Näissä eduskuntavaaleissa ilmiö oli vielä selvempi (kuvaliite 1), kun vasemmistopuolueiden ehdokkaat ihmettelivät (kuvaliite 2) miksi vaalikone suositteli heille kilpailevia puolueita. Vaalikoneen tulkinta oli oikea – nämä ehdokkaat olivat vastauksiensa pohjalta lähempänä kilpailevien puolueiden keskiarvoa kuin oman puolueensa keskiarvoa.

Erottuakseen muista puolueista, on vastattava vaalikoneisiinkin eri tavalla. Kuvaliitteessä kolme eräs tälläinen esimerkki, joka on klassinen "Maksoi mitä maksoi" kysymys, eli "Korkeakoulutusta on oltava tarjolla joka puolella Suomea." Liberaalipuolueen ehdokkaista neljä viidestä vastasi kysymykseen kieltävästi, siinä missä kaikkien muiden puolueiden enemmistö oli yhtä mieltä väittämästä.

Oma pidempi perusteluni (kuten muutkin vaalikonevastaukseni) kysymykseen löytyvät tarvittaessa täältä.

Nähtäväksi jää palkitaanko muista puolueista erottautumista äänisaaliilla vai ei, mutta sitähän varten vaaleja järjestetään.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu