HSL:n vyöhykeuudistus sorsii junamatkustajia

HSL julkaisi uudet vyöhykkeensä, ja niiden hinnoittelun. Tein leikkaa-liimaa infograafin (kuvaliite) jossa sekä hinnoittelu että vyöhykkeet näkyvät samalla sivulla.

Uudistuksen voittajia ovat metromatkustajat, päästä päähän busseineen ~40 km reissu hintaan 2,80e.

Häviäjiä ovat junamatkustajat, 4,60e napsahtaa ~20 km junamatkasta, jos satut asumaan väärällä puolella rajaa.

HSL:n materiaaleissa ei juurikaan lue perusteluja sille, miksi vyöhykkeet ja hinnat menevät kuten menevät, ainoastaan kerrotaan, että:

"Lyhyet, kuntien väliset matkat halpenevat 
Onko lähin posti, kirjasto tai uimahalli naapurikunnan puolella? Uusilla lipuilla matka taittuu sujuvasti."

 

Suomea kehittyneimmissä maissa kuten Argentiinassa homma toimii niin, että leimaat itsesi kulkuvälineeseen sisään ja ulos, jolloin matkasta laskutetaan matkan pituuden mukaan. Jos sinua ei huvita leimata itseäsi ulos, niin matkasta laskutetaan maksimihinta (= seutulipun hinta). Kännykällä matkan voi ostaa etukäteen, eli itseään ei edes tarvitse leimata ulos.

Tälläisellä asetelmalla sekä kauniaslaisia että rekolalaisia kohdettaisiin tasavertaisesti. Nyt HSL:n uusissa vyöhykkeissä kauniaislaiset voittavat.

Toinen vaihtoehto on maksuton joukkoliikenne Tallinnan malliin, mutta maksutonkin joukkoliikenne kannattaa toteuttaa jonkinlaisen palvelusetelimekanismin päälle, esim. Aholan aktiivimallin (AA 19.5.2018) mukaan – näin huolehditaan siitä, että fillarointikin on edelleen taloudellisesti järkevää.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa numerolla 71.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu