Julkista rahaa pitää käyttää säästäen, siten se riittää tärkeimpiin palveluihin

Pitkään mietin mikä on minun ydinviestini näihin vaaleihin. Yleensä sloganit ovat lyhyitä, napakoita ja vetoavat tunteisiin, mutta päätin valita jotain konkreettista:

"Julkista rahaa pitää käyttää säästeliäästi, vain siten se riittää tärkeimpiin palveluihin."

Mielestäni liian suuri osa eduskunnassa tapahtuvasta keskustelusta pyörii veroprosenttien edestakaisen viilaamisen ympärillä. Tämä on aivan liian usein eturyhmäpolitiikkaa, jolla ostetaan ääniä, eikä tällöin eroa mitenkään siitä, että luvataan jollekin eturyhmälle lisää riihikuvaa, kuten Antti Rinne hiljattain teki.

Sen sijaan, että keskitymme viilaamaan prosentteja tai lahjomaan äänestäjiä, päättäjiemme pitäisi kyetä löytämään keinoja, jolla minimoidaan turhat menot – sekä julkissektorilta tai kotitalouksilta.

Jälkimmäisessä Sipilän hallitus jopa kerran onnistui:

Lakimuutos laski ajokorttien hintoja: ajokortin voi saada jo 650 eurolla (IS 10.10.2018) – tämä tarkoitti käytännössä sitä, että kortin hinnasta lähti puolet pois. Jos kuljettajien ajotaito ei uudistuksen takia heikentynyt, niin tämä uudistus oli mainio.

Mutta niin paljon on vielä tekemättä:

Apteekkien määräsäätelystä luopuminen toisi luokkaa sadan miljoonan vuosittaiset säästöt kuluttajille ja veronmaksajille. (AA 11.7.2016)

Viranomaispostissa voisi säästää satoja miljoonia vuodessa vähentämällä fyysisten kirjeiden osuutta. (AA 16.2.2019)

TE-palvelut voisivat laittaa lapun luukulle ilman että kukaan jäisi kaipaamaan, 165 miljoonaa vuodessa (AA 30.12.2017)

Eläkevakuutusyhtiöden määrän voisi vähentää kahteen, säästöä ainakin sata miljoonaa vuodessa (AA 28.11.2017)

Ylläolevat uudistukset ovat triviaaleja, mutta osoittavat että nämä purot eivät ole aivan pieniä, yli puoli miljardia vuodessa saa kasaan kunhan vaan viitsii ilman että kansalaiset häviävät mitään.

Tämä on toki vain alkua, yritystuissa ja maataloustuissa on toki kertaluokkaa suuremmalle viikatteelle tarvetta, mutta matalalla riippuvat hedelmät kannattaa aina poimia ensimmäiseksi.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on Helsingissä ehdolla 2019 eduskuntavaaleissa numerolla 71.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu