Rakennusoikeuden pihtaaminen on piiloverotusta

Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään (HS 24.03.2019) kuvaa hyvin kaupungin ja sen asukkaiden välistä eturistiriitaa. Mitä enemmän sen asukkaat maksavat asunnoistaan, sen paremmin kaupunki pärjää:

"Jo vuosikymmeniä jatkunut tasapainoton asuntomarkkinatilanne on täysin kaupungin omaa syytä, sillä se omistaa valtaosan alueen maista ja pystyisi maapolitiikallaan ohjailemaan markkinoita kohtuuhintaisuuden suuntaan."

Tämä on aihe jota käsittelin ensimmäisessä valtuustopuheenvuorossani. Puheenvuoro (3:42) löytyy kokonaisuudessaan täältä:

Josta lainauksena esim: "Helsingin kaupunki omistaa 70% tonteista. Se ei ole ongelman ratkaisu vaan itse ongelma."

En kuitenkaan usko, että Helsingin rakennusoikeusniukkuuden poistaminen tulee koskaan saavuttamaan enemmistöä Helsingin valtuustossa, sillä yksikään puolue Liberaalipuolueen lisäksi ei tätä tavoitetta valtuustossa kannata.

 

Seuraavat vaalit ovat eduskuntavaalit, ja eduskunnasta käsin pääkaupunkiseudun asuntopulaan on kolme ratkaisua:

1) Kaavoitusvallan siirtäminen kunnilta valtiolle (ns. Japanin malli) tai maakunnille.

2) Pääkaupunkiseudun kuntien pakkoyhdistäminen – tässä ratkaisussa on tosin perustuslaillisia haasteita.

edit: 3) Asumistukien siirto valtiolta kunnille (AA 8.10.2016)

Jos minut valitaan, niin ajan joka tapauksessa näitä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuoleen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on ehdolla eduskuntavaaleissa 2019 numerolla 71.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu