Vake voisi rahoittaa valtakunnallisen avoimen lähdekoodin Apotin

Kolmen lääkärin tyly arvio 600 miljoonan euron jättijärjestelmästä: Edelleen täysin keskeneräinen, ei pitäisi laajentaa muualle (Yle 27.03.2019)

Ensimmäinen kirjoitukseni aiheesta oli Apotti on hunajapurkki (AA 9.4.2015):

"Eräs integraattoritalossa työskentelevä ystäväni vastasi tähän, että julkissektorin ohjelmistohankkeet nähdään hunajapurkkeina, jonne kärpäset lehahtavat. Kun projekti on loppu, jäljellä on vain tyhjä purkki jolla ei tee mitään.

Mitä julkissektoriin tulee, sekä lainsäädännössä, että osto-osaamisessa on kosolti parantamisen varaa – ei ole olemassa mitään oikeaa syytä, miksi Viron vastaavan järjestelmän hintalappu oli kertaluokkaa pienempi."

Nähtäväksi jää paljonko hunajaa on purkissa jäljellä, mutta tässäkin vaiheessa oikea ratkaisu on vetää töpseli seinästä ja nuollat haavat.

Jotta satojen miljoonien oppirahat eivät menisi hukkaan, niin tässä muutama vinkki seuraaviin hankkeisiin:

1) Jos mahdollista, ostakaa valmis tuote, ja käyttäkää sitä "out-of-the-box".

2) Valtakunnanlaajuinen järjestelmä on yksinkertaisempi ja halvempi toteuttaa kuin alueellinen.

3) Projektin toteutus ja jalkautusvaiheen maksimikeston pitää olla maksimissaan 6 kuukautta.

4) Kuntien itsehallinto on IT-järjestelmien kannalta liian vahva

5) Älkää antako oman alan asiantuntijoiden (tai poliitikkojen) vetää IT-hankkeita, vaan palkatkaa asiantuntijoita

 

Mutta ei tässä vielä kaikki – harkitsin hiljan että olisin kirjoittanut Vakesta ihan oman kirjoituksen, mutta asiaa käsiteltiin aika hyvin mediassa joten pohjustan vain näillä:

Tässä yhtiössä on jokaisen suomalaisen rahaa 500 euroa eli 2,5 miljardia euroa – se on myös Sipilän hallituksen suurimpia virheitä (Aamulehti 24.3.2019)

Valtion kehitysyhtiössä Vakessa on koossa kaikki katastrofin ainekset (Libera 14.03.2019)

Kyseinen virasto mitä luultavimmin tulee lapioimaan rahaa kohteisiin, joihin rahaa ei kannata lapioida, mutta eräs ehdotus minulla olisi Vakelle:

Vake voisi rahoittaa jokaisen julkisen IT-hankkeen niin, että ne speksataan valtakunnallisiksi, ja jokaiselle hankkeelle avataan oma "holvi", jonne talletetaan sopiva summa rahaa. Jos avoimen lähdekoodin konsortio saa toteutettua halutun & käyttöön hyväksytyn järjestelmän, holvi avataan ja rahasumma jaetaan kaikkien projektiin osallistuneiden kesken.

Esim. Apotin tapauksessa Vake olisi voinut laittaa "apottiholviin" vaikka 50 miljoonaa, ja projekti olisi silti toteutuessaan ollut halpa verrattuna nykyiseen eeppiseen toilailuun. Jos ehdotukseni tuntuu utopialta, niin vertailukohtaa voi hakea Linuxista. 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää Helsingissä numerolla 71.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu