Talous on kuin Sisyfoksen kivi

Hesarin tämänpäiväiset artikkelit: 

Arvostettu taloustieteilijä käynnisti keskustelun, joka paisuu: Eikö valtioiden velkaantumista pidäkään pelätä? (HS 8.4.2019)

Velka kasvaa, ketään ei kiinnosta (HS 8.4.2019)

Ovat mainio syy palauttaa mieliin kolmisen vuotta vanha kirjoitukseni:

Maailma ei ole Lannister (AA 12.05.2015 – alkuperäiseltä otsikoltaan "Velat jäävät satavarmasti maksamatta")

Paljon on vettä virrannut Vantaassa tuon kirjoituksen myötä – nyt USA:ssa Alexandria Ocasio-Cortez puhuu avoimesti ns. Modern Monetary Theoryn puolesta (aka Magic Money Trees), joka perustuu ajatukselle, että suvereenin valtion ei tarvitse välittää budjettirajoitteista. Kuten HS tänään kirjoittaa, myös jotkin taloustieteilijät alkavat lämmetä ajatukselle, ja tämä on huono asia.

Taloustieteilijöiden perustelu on, että velkaantuminen ei ole aiheuttanut ongelmia tähän saakka, joten miksi se aiheuttaisi niitä tulevaisuudessa:

"Korot ovat nykymaailmassa naurettavan alhaisia. Hölmöhän se on, joka ei ota lainaksi rahaa, kun sitä melkein ilmaiseksi saa."

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että taloustiede on epäonnistunut tiede (AA 19.9.2015), ja tämänkaltaiset ehdotukset vahvistavat näkemystäni. Valtioiden velkaantumisesta välittämättä jättäminen on nimittäin verrattavissa ehdotukseen, että painetaan kaasua mökkitiellä siksi, että tähänkään mennessä ei ole vielä menty ojaan.

Olisi ensisijaisen tärkeää, että löysän taloudenpidon puolesta puhujat ymmärtäisivät, että he vierittävät Sisyfoksen kivea ylämäkeen (kuvaliite). (Edit: 6.6.2019 Talous siirtyy stabiilista labiiliin kun vakuudettomien luottojen määrä kasvaa, ja jossain vaiheessa vakuudettomat velat jätetään maksamatta) Jossain vaiheessa kivi tulee vääjäämättä alas, ja vierivän lohkareen alle jää paljon viattomia ihmiskohtaloita.

Joku voisi toki väittää, että eikö ole hyvä että taloustieteilijät debatoivat, niinhän se tiede kehittyy? Tässä tapauksessa ei ole, sillä poliitikot poimivat taloustieteestä ne näkemykset jotka tukevat heidän omaa agendaansa. Tältä osin tämä kirjoitus on relevantti myös Suomen kannalta.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää Helsingissä numerolla 71.

 

PS. Sen lisäksi että labiili talous on itsessään ongelma, matala korkotaso myös halvaannuttaa demokratiaa, mikä on myös huono asia: http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264136-demokratia-on-hevonen-ja-korkotaso-sen-suitset

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu