Tarvitsemme kuoleman ammattilaisia – eutanasia ja avustettu itsemurha

Olen viimeisen kahden viikon viettänyt kohtuullisesti aikaa Liberaalipuolueen vaalikontilla Kampin Narinkkatorilla. Aina kun mahdollisuus on tullut, olen tiedustellut potentiaalisilta äänestäjiltä onko heillä jotakin kynnyskysymystä näihin eduskuntavaaleihin.

Sillä otannalla mikä minulla on, niin yllättävä kynnyskysymysvoittaja on eutanasia. Itse tilanteessa olen todennut, että Liberaalipuolueen puolueohjelmaan on kirjattu "Ihmisellä on oikeus päättää elämästään ja kuolemastaan. Eutanasia tulee laillistaa.", ja että olen samaa mieltä puolueohjelman kanssa. Myös HS:n vaalikonetuloksista (kuvaliite 1) voi tarkastaa puolueen kannan, ja verrata sitä muihin puolueisiin.

Vaikka enemmistö eduskuntapuolueista on keskimäärin samoilla linjoilla kuin Liberaalipuolue, ei eutanasiasta valitettavasti juurikaan tässä maassa käydä keskustelua. Vertailun vuoksi, terveydenalan ammattilaisen toteuttama eutanasia on nykyisellään sallittua Alankomaissa, Belgiassa, Kolumbiassa, Luxemburgissa ja Kanadassa. Avustettu itsemurha on lisäksi sallittua Sveitsissä, Saksassa, Alankomaissa ja joissakin Yhdysvaltain osavaltiossa.

Jaottelu ei ole omani, ja erona eutanasian ja avustetun itsemurhan välillä on siis käytännössä vain se, kumpi osapuoli painaa nappia, joka vapauttaa kuolettavan lääkeannoksen – aiheesta voi halutessaan lukea lisää lääkäriliiton sivuilta: Eutanasia ja avustettu itsemurha, jossa kerrotaan myös lääkäriliiton kanta asiaan:

"Maailman lääkäriliitto on ottanut toistetusti kategorisen kannan sekä eutanasiaa että lääkärin avustamaa itsemurhaa vastaan. Sen mukaan ne ovat ristiriidassa lääketieteen eettisten periaatteiden kanssa ja lääkärien tulisi pidättyä niistä, vaikka ne olisivat maan lakien mukaan sallittuja."

Olen samaa mieltä lääkäriliiton perusteluista – jos työsi on parantaa ihmisiä, sitä ei voi ilman suostumustasi laajentaa päinvastaiseen.

Tästä syystä on paikallaan kouluttaa kyseiseen työhön erikoistuvia henkilöitä, joiden ydinosaaminen olisi enemmän psykologian kuin terveydenhuollon puolella (kanyylin asentaminen onnistuu jo lääkintäaliupseerinkin koulutuksella, siihen ei maisteria tarvita) – näin voidaan paremmin varmistua siitä, että potilas on sekä varma päätöksestään että varmasti järjissään. Samalla Suomen lakia pitää muuttaa niin, että se sallii avustetun itsemurhan alan ammattilaisilta – nykyisellään oikeuskäytäntö asiasta puuttuu. Tarkat detaljit lainsäädäntöön voidaan kopioida esim. Sveitsistä tai Alankomaista.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää Helsingissä numerolla 71 (kuvaliite 2).

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu