Soluasuntojen purkaminen osoittaa asumistuen mielettömyyden

Asunnosta joutuisi maksamaan itse vain 50 euroa, mutta ketään ei kiinnosta – Hoas purkaa yli tuhannen opiskelijan kodit Helsingin seudulta (HS 12.04.2019) – kuten muistamme, opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin 1.8.2017 alkaen, ja tulokset alkavat olla selviä.

Asumistuen mielettömyys kiteytyy kysymykseen "Jos saisit asua solussa 50 eurolla tai yksiössä 80 eurolla, kumman valitsisit?" Laskutaitoiset opiskelijat valitsevat joukoittain jälkimmäisen, ja solujen jäädessä tyhjilleen paljastuu, että tyhjiä asuntoja on vaikka kuinka.

Nämä eivät kuitenkaan kelpaa, sillä vuokrassa säästäminen ei kannata – jos asumistuen saaja muuttaa halvempaan vuokralle, jokaista vuokrassa säästettyä euroa kohden hän näkee vain 20 senttiä kukkarossaan.

Asumistuki on haitallisin tukimuoto, sillä asumiseen korvamerkitty tuki nostaa yleistä vuokratasoa myös niiden osalta jotka eivät sitä saa. Tämä kahden miljardin vuosittainen tulonsiirto veronmaksajilta vuokranantajille pitäisi välittömästi siirtää valtiolta kuntien harteille, ja ajaa muutaman vuoden siirtymäkauden jälkeen alas. 

Samalla on syytä siirtyä perustuloon – siinä jokainen asumisessa säästetty euro putoaa omaan kukkaroon, jolloin olemassa oleva asuntokanta käytetään mahdollisimman hyvin.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää 2019 eduskuntavaaleissa Helsingissä numerolla 71.

PS. Asia on kirjattu myös Liberaalipuolueen puolueohjelmaan näin:

"Asumistukijärjestelmästä on nykyisessä laajuudessaan tullut kansantaloudellisesti kestämätön. Asumisen hinta pysyy korkealla järjestelmän keinotekoisen vuokrasääntelyn avulla, ja suurimpia järjestelmästä hyötyjiä ovat vuokranantajat.

Koko asumistukijärjestelmä on uusittava vähentämällä asumiseen korvamerkittyä tukea ja välivaiheen jälkeen korvattava sosiaaliturvatilillä tai perustulolla. Mahdollinen harkinnanvarainen osa on siirrettävä kuntien vastuulle.""

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu