Helsinki on kaavoihinsa kangistunut

Kaavoitus Helsingissä on ylittänyt hiljattain uutisoinnin parodiahorisontin:

Kauppatieteilijät haluavat muuttaa omistamansa kerrostalon takaisin opiskelija-asunnoiksi – Kaupunki haraa vastaan ja puolustaa toimistoja (Yle 10.1.2018)

Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät (HS 21.1.2019 

Helsingissä yksiöt viedään käsistä, ja nyt ihmisiä houkutellaan muuttamaan ”hotelliin” yksiön hinnalla (HS 25.4.2019)

Toimisto, josta haluttaisiin asuntoja. Asuntoja, joista haluttaisiin hotelli. Asuntoja, joita kutsutaan hotelliksi. Ja virkamiehiä, jotka tietävät paremmin.

Raklilla oli tänään hyvä ajoitus, sillä se julkaisi tiedotteen, josta lainaan alle olennaisen:

Nykyinen kankea kaavaprosessi tuhlaa yhteiskunnan resursseja ja ilmastoa – RAKLI vaatii joustavampaa kaavoitusta (Rakli.fi 25.04.2019)

"Nykyinen kaavoitusjärjestelmä on kankea, ja sen seurauksena tyhjinä seisovat tilat ovat kansallisvarallisuuden hukkausta ja aiheuttavat turhia ilmastopäästöjä. Kaavoituksesta on saatava joustavampaa, jotta se vastaa muuttuvan maailman tarpeisiin. RAKLI, joka on maamme kattavin kiinteistöjen ammattimaisten omistajien, kiinteistösijoittajien ja rakennuttajien yhteistyöverkosto, rohkaisee uutta eduskuntaa tekemään päätöksiä, joilla kaavoitusjärjestelmästä saadaan kestävämpi.

Samaan aikaan kun kaupungit kasvavat, kaupunkiseutujen tyhjän tilan määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti. Tyhjillään seisova tila on paitsi Suomen kansallisvarallisuuden tuhlausta, myös kaukana kestävästä kaupunkirakenteesta. Pelkästään pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä yhteensä 1,2 miljoonan neliön eli 169 jalkapallokentän verran tyhjillään seisovaa toimistotilaa

Jos kaupunkirakenteesta halutaan ekologisempi, on järkevintä rakentaa jo olemassa olevan kaupungin sisään. Kaikista paras ilmastoteko on tietysti se, että hyödynnetään jo olemassa olevia rakennuksia. Prosessi tyhjien tilojen hyötykäyttöön on tällä hetkellä kuitenkin jäykkä ja hidas: tyhjenevät toimistotilat ovat kaavalukossa, josta ne täytyy vapauttaa”

Nämä ovat selvät terveiset Helsingin kaupunkiympäristön toimialalle: Mitä jos sallisitte kiinteistöjen käyttötarkoitusmuutokset ilmoituksella, ja puuttuisitte mahdollisiin häiriöihin kaavoitusta tehokkaammilla keinoilla?

Suunnitelmatalous ei toiminut itänaapurissa, eikä se toimi Helsingissäkään – niukkuus asuntoneliöistä nostaa asumisen hinnan niin kestämättömälle tasolle, että se ei ole jäänyt huomaamatta edes Helsingin Sanomien pääkirjoittajalta:

Asuntopolitiikka kaipaa uudistuksia, koska Suomessa alueiden tarpeet ovat täysin erilaisia (HS 25.04.2019):

"Pääkaupunkiseudulla asumisen hinta on karkaamassa paikoin myös keskituloisten ulottumattomiin."

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää eurovaaleissa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu