Helsingin vuokrataso on 65% Wieniä korkeampi

Miksi Helsinki ei ota oppia halpojen asuntojen reseptin löytäneestä Wienistä? Asiantuntijat vastaavat (HS 6.5.2019) herätti twitterissä melko paljon keskustelua, jonka voi tiivistää klassiseen toteamukseen "Ei toimi Suomessa."

Vertailua eri maiden hintatasoista ei ollut aivan helppo löytää, mutta paras lähde mihin törmäsin oli UBS:n data: https://www.ubs.com/microsites/prices-earnings/en/explore/?category=Prices&indicator=Prices_Housing_(USD)&split=false (metodologia täältä).

Statista oli tehnyt tämän datan perusteella kivan graafin (kuvaliitteenä). Helsingin korkealta kuulostava vuokrataso asettuu perspektiiviin disclaimerilla:

"To estimate the worldwide costs of housing, we considered the prices for three different types of apartments. For two of these types, we standardized requirements to Western preferences, with a furnished two-room apartment and an unfurnished three-room flat. We only looked at newly built apartments with a bathroom and kitchen. Prices included utilities (energy and water taxes), but not the use of a garage. To capture local standards, our survey asked for the price of an apartment of typical size, location and amenities for the respective city. All three housing options were weighted equally."

Vuokra-asunto on siis joko uusi kalustettu kaksio tai uusi kalustamaton kolmio. Tutkimus on kyselytutkimus, eli voimme olettaa sen antavan vertailukelpoisia tuloksia eri maissa. Sen perusteella Helsingin vuokrataso on noin 65% korkeampi kuin Wienin.

Koska fysiikan lait (tai muu ihmisen päätöksistä riippumaton voima) ei selitä tätä eroa, niin erilaisia "pehmeitä" syitä siihen miksi näin on varmasti olemassa useita. Ylätasolla kyse on kuitenkin vain ja ainoastaan siitä, että asuntoja on kaavoitettu ja rakennettu Helsingissä vähemmän kuin muuttoliike olisi vaatinut. Sekä Wienin että Helsingin väkiluku on kasvanut noin kolmanneksella viimeisen 30 vuoden aikana, eli suhteellisesti samankokoisesta muuttoliikkeestä on kyse.

On selvää, että asuntoja on rakennettu täällä liian vähän – paljon olennaisempi kysymys on miksi näin on tietoisesti päätetty tehdä?

Syy löytyy demokratiasta – merkittävä osa kaupunkilaisista ja kunnanvaltuutetuista omistaa ainakin yhden asunnon, ja heidän intresseissään on ylläpitää asuntopulaa. Asunnonomistajien lisäksi myös kaupunki itse hyötyy taloudellisesti niukkuudesta, sillä sillä on monopoli rakennusoikeuden myymiseen.

Toivon, että seuraava hallitus harkitsee kaavoitusoikeuden siirtämistä kunnilta valtiolle (tai maakunnille) – vain tämä poistaa mahdollisuuden harrastaa lyhytnäköistä asuntopolitiikkaa (IS 27.5.2010) kasvukeskuksissa.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää eurovaaleissa numerolla 103.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu