Hesarin toimittaja ei ymmärrä puolueiden varallisuuden päälle

Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä (´HS20.5.2019). Oikeistolla on ideologinen taipumus yksityistää kaikki, yleensä kavereille. Vasemmistolla on vastakkainen näkemys, mahdollisimman suuri osa asioista pitäisi toteuttaa julkisesti.

Totuus on jossain tässä välissä:

Jos markkina on kilpailtu, niin julkisen sektorin omistajuutta ei tarvita, vaan se on jopa haitallista. Tästä case esimerkki Stara (AA 11.09.2018). Jos markkina ei ole kilpailtu, ja kyse on luonnollisesta monopolista, niin toimintoa ei missään tapauksessa pidä yksityistää, muuten käy ns. Digitat/Carunat.

Siispä tässäkään nimenomaisessa hallituskiistassa ei pitäisi kinastella siitä myydäänkö julkista omaisuutta vaiko eikö myydä, vaan mitä myydään jos myydään.

 

Mutta se tästä asiasta, sillä Hesarin jutussa oli sivujuonne, jota en tässä malta olla kommentoimatta:

"Vasemmistoliitto olisi nyt ylivoimaisesti Suomen rikkain puolue, elleivät Suomen kommunistinen puolue ja sen tukitoimijat olisi hurahtaneet 1980-luvulla oikein kunnolla kasinotalouteen ja sijoittaneet muun muassa porvariston suosimaan vaateliike Kuusiseen ja ravihevosiin.

Konkurssiin menneen Kommunistisen puolueen hallinnassa oli parhaimmillaan kymmenien miljoonien eurojen omaisuus, mutta vasemmistoliitolle tästä jäi perintönä jäljellä vain jokunen miljoona."

Pieniä ovat silakat joulukaloiksi – soisin että journalisti olisi hieman avarakatseisempi. Puolueiden varallisuus ei tietenkään ole puolueiden tilillä, sillä puoluekokouksissa hallintaoikeus voisi siirtyä ihan väärille ihmisille. Puolueiden varallisuus on tästä syystä säätiöissä. Tarkastellaan vaikka Kulturfondenia (Yle 6.7.2010):

"RKP:n puheenjohtaja, kulttuuriministeri Stefan Wallin ei näe kulttuurirahaston ja poliittisen puolueen rahoituskuviossa ongelmaa.

– Tässä oikeastaan palattiin vuoden 1908 tilanteeseen, jolloin RKP perusti Kulturfondenin ja lahjoitti sille peruspääoman. Säätiön jakamat rahat ovat periaatteessa puolueen rahoja, mutta puolue on ulkoistanut tämän rahanjaon jo aikoja sitten, Wallin sanoo."

Kulturfondenilla on 800 miljoonan euron varallisuus (IL 21.05.2018), ja sen tuottoja käytetään RKP:n hyväksi sen verran kuin nähdään sopivaksi.

Keskustalla oli myös Nuorisosäätiönsä, mutta sen sijaan että siihen valitut koijarit olisivat kusettaneet Suomen kansaa kuten alunperin oli tarkoitus, he päättivätkin kusettaa Keskustaa. Keskusta voi näköjään kusettaa monella eri tasolla.

Muilla puolueilla on toki omat säätiönsä, ja kuten tiedämme, niidenkin sääntöjen kanssa pitää olla tarkkana ettei halla vie:

Perussuomalaisten säätiörahat jäivät sinisille – Miten varoille nyt käy, kun Sininen tulevaisuus putosi eduskunnasta? (Seura 25.04.2019)

"Prosessi oli poikkeuksellinen, sillä yleensä säätiön tarkoitusta ei vaihdeta."

Harmi että näin kävi, tuosta langasta kun oikeuslaitos olisi vetänyt, olisi voinut paljastua mielenkiintoinen vyyhti isännättömän rahan saralla. Tästä ei olisi yksikään eduskuntapuolue selvinnyt kuivin jaloin.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuoleen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota voi äänestää eurovaaleissa numerolla 103.

PS. Lukekaa toki tuo Seuran juttu, se on hyvää tutkivaa journalismia.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu