Alustatalous vaatii kilpailulainsäädännön päivittämistä

Yle tutki: Pizzayrittäjät syyttävät Pizza-onlinea riistosta – Näin nettipalvelusta kasvoi jättiläinen, joka vie pizzasta enemmän kuin verottaja (Yle 4.7.2019) on mielenkiintoinen keissi. Alustatalouden nousu on vertailukelpoinen teolliseen vallankumoukseen 1800-luvun taitteessa, joka synnytti ammattiliitot ajamaan tehdastyöntekijöiden etua.

Näkisin, että valtiovallan rooli on huolehtia siitä, että yrittäjät voivat järjestäytyä riittävän vahvaksi sopimuskumppaniksi alustoille, mutta tässä pitää toki olla tarkkana että samaa järjestäytymistä ei käytetä kuluttajaa vastaan kartellin muodossa.

Toinen ratkaisu on kirjata kilpailulainsäädäntöön, että tämän kaltaiset sopimusehdot ”Pizza-online määrää, että ruoan hintojen on oltava ravintolassa ja nettipalvelussa samat.” ovat laittomia.  Näin yrittäjät voivat tarjota alustojen ohi halvemmalla.

Alustataloudella näyttää olevan taipumus synnyttää monopoleja brändien tai lock-inin kautta, ja lainsäätäjän pitää huolehtia siitä, että kuluttaja ei päädy maksajaksi.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu