SYL on oikeassa, opiskelijoilla on sama oikeus lomaan kuin muillakin

Suomen ylioppilaskuntien kannanotto Miksei opiskelijoilla ole oikeutta lepoon ja lomaan? (syl.fi, 3.7.2019) herätti keskustelun opiskelijoiden palkallisesta lomailusta – Kokoomusopiskelijat: ”Työt ovat sopivaa vastapainoa opiskelulle” (yle 3.7.2019) ja jopa satiiria Voi raukka­parkaa – hän on yliopisto-opiskelija (HS 7.7.2019). Koska keskustelu aiheesta on ollut niin ala-arvoisella tasolla, niin pakkohan tasoa on yrittää nostaa.

Alkuun toki aiheellinen kritiikki SYL kohtaan, tiedotteen väite ”Vaikka kaikille muille tässä yhteiskunnassa loma ja lepo tuntuvat olevan perusoikeuksia, on opiskelijan tullakseen toimeen uurastettava levotta läpi vuoden.” ei pidä paikkaansa, toinen ryhmä joille loma ei ole perusoikeus ovat yrittäjät, poislukien maatalous”yrittäjät”, joille kunnat maksavat lomittajat (mela.fi, viitattu 7.7.2019, koskee vain eläintilallisia)

Muuten SYL on oikealla asialla, vaikka ei osannut kirjoittaa asiaa ihan niin provosoivasti kuin tarve olisi ollut. Yritin itsekin aikoinaan noin 2000-luvun taitteessa Hesarin mielipidepalstalle kysymällä, että mikä järki siinä on että maassa on satojatuhansia työttömiä, mutta lähes kaikki opiskelijat ovat töissä, osa vasten tahtoaan? Vertailun vuoksi, opintukea saavia opiskelijoita on karvan vajaa 300 000, eli palttiarallaa saman verran kuin työttömiä.

Rautalangasta väännettynä, osa Suomen korkeasta työttömyysasteesta johtuu siitä, että opiskelijat käyvät töissä. Työnantajille tilanne toki sopii, opiskelijat ovat erittäin nälkäisiä (kahdellakin tavalla). Kaikille opiskeleville ei kuitenkaan riitä jollain tapaa koulutukseensa sopivaa työtä, jolloin merkittävä osa opiskelijoista tekee työtä mitä voisi tehdä kuka tahansa. Tämä ei CV:ssä lämmitä, ja omaehtoinen kesäkurssiopiskelu ja nopeampi valmistuminen olisi kovempaa valuuttaa.

SYL:in ratkaisuehdotus on oikea:

”Siirtyminen perustuloon ratkaisisi tämänkin dilemman. Riittävän toimeentulon tulisi kuulua aivan kaikille – myös kesällä.”

Oma perustulomallini löytyy täältä (AA 18.9.2017) – jos 630 e/kk riittää korkeakouluopiskelijalle asumiseen ja elämiseen, niin nauttikoot halukkaat ansaitusta lomastaan!

Tarkkasilmäisimmät tosin huomaavat, että ehdotukseni parantaa opiskelijoiden sosiaaliturvatasoa nykyisestä vain hieman, mutta se pienentää yleistä sosiaaliturvatasoa.

Tämän muutoksen jälkeen sekä opiskelijat, työttömät, yrittäjät, kansaneläkeläiset, työssäkäyvät ja muut ryhmät olisivat samalla viivalla – jokainen maksaisi lomansa ”itse”. Paitsi maatalous”yrittäjät”, todennäköisesti.

Kysyn nyt SYL:ltä virallista kannanottoa Aholan perustulomalliin – sopisiko tämä teille?

Skeptikoille:

630e/kk voi riittää elämiseen jopa pääkaupunkiseudulla: Asunnosta joutuisi maksamaan itse vain 50 euroa, mutta ketään ei kiinnosta – Hoas purkaa yli tuhannen opiskelijan kodit Helsingin seudulta (HS 12.4.2019)

Mutta vain jos tuki ei ole korvamerkittyä. Nykyisellään suurin osa tuesta on korvamerkittyä asumiseen, eli sitä ei voi halutessaan käyttää esim. ruokaan: Olipa kerran hyvinvointivaltio – sitten yksinhuoltaja osti lapsilleen ruokaa asumistuella, sai häädön ja menetti hiuksetkin (kirkko ja kaupunki, 03.05.2019)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä kansalaisten kategorisointi opiskelijoihin, eläkeläisiin, työttömiin, työssäkäyviin ja yrittäjiin sosiaaliturvan kautta on tarpeetonta, ja jopa haitallista.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu