Hiilihydraattivero voisi korvata osan arvonlisäverosta

Kuka käski olla läski?

”Lihavuuden ehkäisy on pikemminkin poliitikkojen kuin lääkäreiden työtä”, sanoi ylilääkäri – Ministeri Lintilän mukaan sokerivero on erittäin vaikea toteuttaa (HS 15.07.2019):

”Miten esimerkiksi pienet leipomot ilmoittavat sokerin käytön? Olen ollut eduskunnan verojaostossa 16 vuotta, ja koko se aika siitä on puhuttu”, Lintilä sanoo.”

Olisipa ilo olla ollut kärpäsenä katossa, sillä tämänkään asian ratkaisu ei ole rakettitiedettä. Kaupoilla on tieto kaikkien myymiensä elintarvikkeiden ravintosisällöstä, ja silloin kuin se jostain syystä puuttuu (esim. pienet leipomot jotka saattavat leipoa tunteella), voi käyttää Finelin arvoja.

Haaste on ollut ilmeisesti siinä, että MTK:n painostuksesta vero on haluttu kohdistaa nimenomaan sokereihin, eikä hiilihydraatteihin yleisesti. Jos tästä ehdosta luovutaan, niin verottaminen per hiilihydraattigramma on helppoa – hiha-arviona noin 0,1 senttiä per hiilihydraattigramma voisi olla hyvä luku mistä aloittaa. Tällöin ruisleipäviipaleen hinta nousisi luokkaa 5 senttiä. Jotta elintarvikkeiden verotus ei tämän seurauksena kokonaisuutena kiristy, niin elintarvikkeiden arvonlisäveroa pitää tietysti(!) laskea vastaavasti.

Tällä ehdotuksella on pari varmaa varjopuolta – verotuksen uudelleenkohdistaminen näin osuisi köyhiin, ja elintarvikkeiden hiilidioksidikuorma nousisi, kun suurempi osa energiantarpeesta täytettäisiin proteiineillä ja rasvoilla. Kolmas potentiaalinen varjopuoli on proteiinin ja rasvojen lisääntyneestä käytöstä mahdollisesti johtuvat terveyshaitat.

Uskon näiden varjopuolien kuitenkin olevan yhdessä pienempiä kuin hiilihydraattien liiallisesta kulutuksesta johtuva ylipaino-ongelma. Keinolla millä hyvänsä, kuvaliitteenä oleva trendi pitäisi saada laskuun. Olisi siis paikallaan myös sitoa THL:n johtoryhmän kaikki tulospalkkiot tähän trendiin.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu