Entä jos luopuisimme salaattilautasista?

Lautasmalli (kuva: keventajat.fi)

Eilinen kirjoitukseni Hiilihydraattivero voisi korvata osan arvonlisäverosta ammuttiin alas melko monestakin suunnasta, mutta debatointi itsessään on aina virkistävää ja hyödyllistä.

En tosiaan juttua itse taustoittanut, mutta ehdotukseni perustuu kahteen empiiriseen kokemukseen hiilihydraattien vähentämiseen ruokavaliossa. Ensimmäinen oli n. 2008 kun pudotin varusmiespalveluksen jälkeen minuun vaivihkaa hiipineet kilot parin kuukauden ketoosilla. 

Toinen kokemus oli entisen työpaikkaruokalani linjastouudistus, jossa salaattipöytä siirrettiin varsinaisen linjaston alkuun, ja erillisistä salaattilautasista luovuttiin kokonaan. Näin tuli täytettyä lautasta ensin salaatilla, ja proteiinille ja hiilihydraateille jäi vain pieni osa. Lopputulos oli valtaosalla aterioijista pitkälti kuvaliitteen näköinen.

Tästä voi johtaa suomalaisten ylilihavuuteen melko erikoisen ratkaisun – entä jos suosittelisimme luopumista erillisistä salaattilautasista kokonaan, ehdottaisimme salaattien sijoittamisen linjaston alkuun ja määrittelisimme lautasmallissa myös lautasen koon? Suositus koskisi siis lähinnä linjastolounaita, joissa ruokailutottumukset usein opitaan.

Tämä ehdotus on siis Valtion ravitsemusneuvottelukunnalle, jonka verkkosivuja ei tunnu mistään löytyvät, mutta toivottavasti twitterin (@VRN_FI & @THLorg) kautta saan teidät kiinni. 

 

Kirjoittajaa on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu