Oppimateriaalilisä on väärä ratkaisu oikeaan ongelmaan

Oppimateriaalit ovat kalliita – onko ratkaisu a)tehdä niistä halvempia vai b)maksaa ne julkisista varoista?

Vasemmistohallituksemme (edit: Sipilän hallitus) valitsi ikävä kyllä b:n:

Helpotus pienituloisimpien perheiden lukiolaisille ja ammattikoululaisille: Kela alkaa maksaa oppimateriaalilisää ensi viikolla (Yle 28.07.2019):

”Elokuusta alkaen Kela maksaa kuukausittaista oppimateriaalilisää niille toisen asteen opiskelijoille, joiden vanhempien yhteenlasketut vuositulot ovat korkeintaan 41 100 euroa. Oppimateriaalilisä on sidottu opintorahaan, ja sen määrä on 46,80 euroa kuukaudessa.

Lisään oikeutettuja opiskelijoita on arviolta 33 000, mikä on noin kuudesosa toisella asteella opiskelevista alle 20-vuotiaista.”

En tiedä mistä 41 100 euron raja on vedetty, mutta kohtuullisen tulotason omaaville vanhemmille parempi tapa toteuttaa tuki olisi verovähennysoikeus. Raksi ruutuun veroilmoitusta täyttäessä, jolloin 33 000 opiskelijan ei tarvitsisi täyttää lomakkeita kelan byrokraateille, eikä maksuajankohtakaan olisi ongelma:

”Esiin nousee huomio siitä, onko lisän maksuaikataulu järkevä. Oppimateriaalilisä on kuukausittainen, mutta monen opiskelijan hankinnat painottuvat opintojen ja lukuvuosien alkuun.”

Niiden opiskelijoiden osalta joiden vanhemmilla (tai itsellään) ei verotettavia tuloja ole, kirjojen maksusitoumukset voisi hakea harkinnanvaraisena tukena sosiaalivirastosta kuten nytkin.

Verovähennysoikeuskaan ei tosin ole optimaalinen ratkaisu, vaan ratkaisukeskeinen hallitus olisi selvittänyt miksi oppimateriaalit ovat niin kalliita ja mitä asialle voisi tehdä – esimerkiksi lisäämällä kilpailua. Paras ratkaisu olisi saattaa oppimateriaalit kaikille maksuttomaksi verkkoon (AA 13.02.2019), mutta tätä toki koulukirjabusineksen lobbarit vastustavat viimeiseen saakka: SMBC Mutta ei, tämän sijaan keksittiin yksi tuki lisää, joka synnyttää kannustinloukun kotitalouksille olla tienaamatta 41101 euroa vuodessa, sillä euron tienestistä menettää 1400 euron tuet kolmen vuoden kuluessa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu. 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu