VM:n selvitys: Perustulo ei poista asumistuen kannustinloukkua

Yksinasuvan marginaaliveroaste VM:n perustulomallissa

Valtionvarainministeriö julkaisi eilen selvityksen Perustulo Suomessa ja uutisoi siitä itse otsikolla:

Budjettineutraali perustulo vähentäisi hieman köyhyyttä, mutta ei lisäisi työnteon kannattavuutta (vm.fi, 9.8.2019)

Uudessa Suomessa (ja pitkälti kaikissa medioissa) asia otsikoitiin kutakuinkin näin:

700 € tuloa tekemättä mitään? Nyt on selvitetty, miten budjettineutraali perustulo vaikuttaisi Suomessa – ei kannusta

Keskusteluilmapiiri olisi hieman toisenlainen, jos otsikot olisivat olleet ”Kustannusneutraali perustulo tutkitusti vähentää köyhyyttä”, mutta vm valitsi alkuperäisen otsikkonsa syystä tai toisesta. Toki journalistit olisivat voineet myös lukea 70 sivuisen selvityksen ja otsikoida itse, mutta tuskinpa heille kukaan siitä maksaisi.

Itse sain lapun nyt pääpiirteittäin luettua, ja sinänsä pitää hattua nostaa kattavasta työstä. Tutkittu perustulo on realistinen, ja parametrit ovat muuten hyvin, joskin nuorten ja opiskelijoiden osalta on tehty pieni huti. Mallissa kaikki 17 vuotta täyttäneet saavat täyden perustulon, paitsi jos menevät opiskelemaan, jolloin perustulo putoaa 220 euroon.

Tämän porkkanan kannattaisi tietysti toimia toisin päin, kun nuori työllistyy, menee opiskelemaan tai rupeaa yrittäjäksi, hänen tukitasoaan pitäisi nostaa, ei laskea. (Aholan perustulomalli, 3.8.2017). Toisaalta, perustulon ei mielestäni myöskään kannattaisi olla veronalaista tuloa, sillä tämä turhaan monimutkaistaa kalkyyliä.

This being said, mallin pohjalta tehty johtopäätös on oikea:

”Työttömän kannustimet hakeutua tilapäiseen, osa-aikaiseen tai kokoaikaiseen ansiotyöhön säilyvät suunnilleen nykyisellään. Yleisesti esitetystä näkemyksestä poiketen, perustulo ei kannusta työntekoon nykyjärjestelmää paremmin”

Tässä vaiheessa on paikallaan kysyä miksi näin on?

Syy löytyy heti seuraavasta bulletista:

”Kotitalouksien tulotason säilyttäminen ei ole mahdollista pelkästään tuloverotusta muuttamalla, vaan edellyttää ainakin yleisen asumistuen uudistamista. Tämä johtuu siitä, että ansiotyössä olevien asumistuki pienenee, kun bruttotulot lisääntyvät perustulon määrällä. Mallissa asumistuen suojaosa on korotettu 600 euroon, millä ei kuitenkaan voida säilyttää kaikkien työttömien ja muiden pienituloisten nykyistä tulotasoa”

Tämä näkyy kuvaliitteissä, kun marginaalivero nousee pitkälti yli 50%, niin kyse on kannustinloukusta – miksi mennä töihin jos käteen ei jää yhtään enempää rahaa? Kuvissa ympyröity lila alue on asumistukea, joka pitää huolen siitä että yksinasujan ei kannata alle 1500 euron kuukausiansioilla mennä töihin, ja kahden lapsen yksinhuoltajan tapauksessa vastaava luku on 2700e(!).

Sosiaaliturvauudistus on kirjattu hallitusohjelmaan, ja ihan sama miten asiaa katsoo, niin sosiaaliturvajärjestelmäämme ei voi uudistaa mitenkään järkevästi poistamatta asumistukea.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

PS. Kuvissa katkoviiva on 2019 marginaaliveroasteet, eli nykyjärjestelmässä yksinasujan ei kannata mennä töihin alle 1700 euron kuukausiansioilla, ja yksinhuoltajan alle 3000 euron kuukausituloilla. VM:n ehdotus olisi siis jopa parannus nykytilaan.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu