Tarvitseeko maailma vastaisuudessa arvon säilyttäjää?

Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh Bloombergille: Tulevaisuudessa kuluttajat saattavat maksaa pankille talletuksista (Yle 12.8.2019) on ajankohtainen kannanotto, sillä monen alan asiantuntijan mielestä maailman talousongelmat ratkeavat sillä, että korkoja lasketaan entisestään. Tätä verrattiin twitterissä osuvasti menneen ajan lääketieteeseen, jossa tautien uskottiin johtuvan myrkystä veressä. Verta laskettiin pois (Wikipedia), ja jos potilas kuoli, pääteltiin ettei oltu laskettu tarpeeksi verta.

Jos Sampo laskee talletuskorkonsa negatiiviseksi, rationaalinen kansalainen ottaa nostaa tilinsä tyhjäksi ja siirtää rahat naapuripankkiin. Tästä syystä pankit eivät ole tähän vielä lähteneet, joten Stadighin kannanotto oli oikeastaan viesti sekä keskuspankeille että muille pankeille – jos yhteisellä päätöksellä tämä tehtäisiin, niin kansalaisilla olisi vaikeuksia paeta negatiivisia korkoja.

Keskuspankkien alkemistit haaveilevat tämän saavan kotitalouksien talletukset (Suomessa yhteensä 76,6 mrd, Lähde: Suomen Pankki) liikkeelle, joka elvyttäisi taloutta. Taloutta tosin elvyttäisi vain lisääntynyt kulutus, joka sekin on vain tilapäistä – myös velaksi kuluttaminen on vain kysynnän siirtämistä tulevaisuudesta nykyhetkeen, eli parhaimmillaankin nollasummapeliä.

Talletusten kuluttamista todennäköisemmin ne vaihdettaisiin vapaavalintaisiin spekulatiivisiin sijoituksiin. Kotitalouksien pakottaminen spekulanteiksi kuplan huipulla olisi käytännössä heidän varallisuutensa siirtämistä jonkun muun taskuun.

Muistutuksen vuoksi, rahalla on perinteisesti ollut kolme tarkoitusta:

1)arvon mitta
2)vaihdon väline
3)arvon säilyttäjä

Joista kolmannesta luovuttiin käytännössä 1971 Bretton Woods (Wikipedia) järjestelmän purkamisen myötä. Isossa kuvassa tilanne on erittäin huolestuttava. Mm. eläkerahastomme kestävyysvaje pahenee jatkuvasti sillä lainakirjojen tuotot ovat merkittäviltä osin negatiivisia (The Economist, 8.8.2019). 

Näkisin, että maailman ekonomistikunta on filosofisen pohdiskelun edessä – tarvitseeko maailma vastaisuudessa arvon säilyttäjää vai ei?

Itse uskon, että ihmiskunta ei oravasta eroa siinä, että käpyjä hamstrataan talven varalle, ja rahan hamstraaminen on vähiten haitallisimmasta päästä verrattuna moneen muuhun asiaan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu