Kauppasota ja dollarin reservivaluuttastatus

Mikään ei kestä ikuisesti.

Trump kaivoi esiin vuoden 1977 lain, jonka avulla hän aikoo kieltää yrityksiä toimimasta Kiinassa (HS 25.8.2019)

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppa­sodassa on siirrytty aivan uudelle tasolle: vaarana taantuma, joka kolhisi myös Suomen taloutta (HS 24.8.2019)

Tilanne on erittäin huolestuttava, eikä vähiten sen takia, että liian moni pistää kauppasodan Trumpin hulluuden piikkiin, sen sijaan että pyritään ymmärtämään miksi Trump tekee mitä tekee.

Mielestäni eräs todennäköinen selitys on twitterissä hiljattain esitetty ilmeisesti jonkun turvallisuusasiantuntijan kannanotto: 

”US either takes on China now economically, or later on militarily.” – lähdettä en kykene vahvistamaan.

Kuten kuvaliitteestä (Business Insider, 11.04.2014) näemme, imperiumit (ja niiden reservivaluuttastatus) kestävät vain aikansa. Aikajanalle sopivat hyvin ensimmäinen maailmansota (1917-1918), Waterloon taistelu (1815), Voittamattoman Armadan tappio (1588), eli usein imperiumit päättyvä kähinään.

Tällä filosofialla kauppasota on se pienempi paha. Käytännössä Yhdysvaltojen voitto kuitenkin vaatisi sen, että Kiinan hallinnon pitäisi luhistua, jolloin maa ottaisi takapakkia joitakin vuosikymmeniä. Pidän tätä kuitenkin erittäin epätodennäköisenä, jolloin Trumpin kauppasodassa on käytännössä kyse vain hänen uudelleenvalinnastaan.

Käytännössä rauhanneuvottelut kannattaa siis ajoittaa hänen uudelleenvalintansa kannalta keskeiseen ajankohtaan, parhaassa tapauksessa Trump voi olla valmis neuvottelemaan Yhdysvaltain imperiumin rauhanomaisesta ”exitistä”, jos se sattuu hänen henkilökohtaisiin suunnitelmiinsa sopimaan.

Tämä tarkoittaisi siis jonkinlaista uutta globaalia reservivaluutta.

Is it time for a 'true global currency'? (World Economic Forum, 08.04.2019):

”More active use of SDRs would also make the international monetary system more independent of US monetary policy. One of the major problems of the global monetary system is that the policy objectives of the US, as the issuer of the world’s main reserve currency, are not always consistent with overall stability in the system.”

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu