Tehdään Helsingistä hiilinielu

Talot voisivat valmistua kuin T-mallin fordit ikään. (Kuva: https://www.detail-online.com)

Rakennusten purkubuumi aiheuttaa hiilipiikkejä – ”Mittavakin korjaaminen on ekologisempaa kuin uuden rakentaminen” (Yle 26.8.2019) on sinänsä oikeassa, ja jutussa oli mielenkiintoinen detalji:

”Helsingin kaupungin yhteiskuntavastuuyksikön päällikön Katri Kuusisen mukaan kaupungin on tarkoitus alkaa seurata nykyistä aktiivisemmin myös rakentamiseen käytettävien materiaalien hiilijalanjälkiä.

– Hiilipiikki-ongelmaan ollaan vasta tarttumassa. Helsingin kaupungin tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2035.”

Tavoite on erittäin kunnianhimoinen, mutta mahdollinen, olettaen että kaupunki ymmärtää että päästöjen hallitsemisen lisäksi nielujen maksimointi on olennaista: Puurakentaminen lieventäisi ilmastonmuutosta (AA 2.6.2017)

Monissa asioissa kannatan rakentamisen säätelyn vähentämistä (esim. estettömyysvaatimukset vain alimpaan kerrokseen, väestönsuojista luopuminen, autopaikkasäätely, valokulma), mutta tässä nimenomaisessa asiassa ehdotan, että Helsinki asetta saman tien jokaiselle uudisrakennukselle minimihiilinielun per rakennusoikeusneliö.

Sopiva hiilinielu voidaan laskea markkinoilla jo olevista puisista moduulikerrostaloista, esim. tästä:

https://www.detail-online.com/artikel/all-stacked-up-student-housing-with-wooden-modules-in-hamburg-31927/

Tästä seuraisi se, että vastaisuudessa kaikki Helsingin uudisrakennukset rakennettaisiin puusta, ja kaupungista tulisi edelläkävijä hiilinielumegatrendissä. Moduulipuurakentamisen myötä samassa rytäkässä häviäisi myös nykyinen rakennuskulttuuri sekä sutta ja sekundaa tekevät rakennusyritykset. 

Win-win.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu