Posti on 2020 luvun Valco – Arhinmäki elää 1970-luvulla

Kirjeiden määrä vähenee (KL: 30.1.2019)

Postin kovistelu jakaa kansanedustajien mielipiteitä – Kokoomuksen Vartiainen: Erittäin huono ajatus, johtamisesta tulee mahdotonta (Yle 4.9.2019) kuvaa hyvin kuinka takapajuisia poliitikkomme osaavat pahimmillaan olla:

”Ongelma kiteytyy siihen, että markkinoille on tullut paljon kermankuorintaa. Pitää miettiä, mikä on Postin rooli tulevaisuudessa. Pitääkö Postille palauttaa tehtäviä, joita siltä on poistunut?” (Paavo Arhinmäki)

Kiteytyisikö ongelma kuitenkin siihen, että postia lähetetään jatkuvasti entistä vähemmän? (kuvaliite, lähde)

Ja tämäkään ei oikeasti ole ongelma, vaan mahdollisuus:

Viranomaispostissa voisi säästää satoja miljoonia vuodessa (AA 16.2.2019):

”…tämä tarkoittaa sitä, että 97% Suomen viranomaisten viesteistä kansalaisille liikkuu edelleen fyysisinä kirjeinä. Etelänaapurissamme luku on 8%.”

Vartiaisen ehdotus postin yksityistämisestä ratkaisisi molemmat ongelmat, valtiolle syntyisi kannustin vähentää postitusmenoissaan, ja postin omistajat pitäisivät toimitusjohtajan palkkiot kurissa.

Näin löytyy vastaus myös Arhinmäen kysymykseen:

”Mihin valtionyhtiöitä tarvitaan, jos omistaja ei voi toimintaan puuttua?”

Ei Postin tapauksessa mihinkään, aivan kuten ei tarvittu valtion kuvaputkitehdasta

”[Valcon] toimintaa ei kuitenkaan koskaan saatu kannattavaksi ja lopullisesti tuotanto Imatran kuvaputkitehtaalla päättyi joulukuussa 1980, jolloin yli 500 työntekijää ja toimihenkilöä menetti työpaikkansa.”

Nämä 500 oletettavasti työllistyivät jonnekin muualle, sen sijaan että julkinen sektori olisi palkannut heidät tontuiksi kurkkimaan ikkunoista.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu