Veikkaus on peliongelmien syy, ei ratkaisu. Allekirjoita kansalaisaloite.

Veikkaus vähentää peliautomaattien määrää 3 000:lla, tunnistautuminen pakolliseksi, markkinointia karsitaan – pelituotot laskevat merkittävästi (Yle 5.9.2019). Tänään nähtiin näytelmä, jossa omistajaohjausministeri Sirpa Paatero näennäisesti ojensi Veikkausta. Englannissa tälle on termi ”a slap on the wrist.”

Tekojen ja puheen ristiriitaisuus ilmenee näin:

”Veikkauksen johdon palkitsemisjärjestelmää muutetaan siten, että vuoden 2019 Veikkauksen hallitus on lisännyt johdon palkitsemisjärjestelmään vastuullisuusmittarin: jos pelihaittojen määrä kasvaa, se leikkaa bonuksia. Kallasvuo: vastuuttomuudesta siis rangaistaan.”

Veikkauksen johdon palkitsemisjärjestelmä ei siis aseta mitään tavoitteita pelihaittojen vähentämiseksi, joka tarkoittaa sitä, että Paateron mielestä maan pelihaitat ovat juuri sillä tasolla kuin pitääkin.

Tämä on moraaliton lähestymistapa, sillä Suomen peliongelma on maailman neljänneksi pahin Australian, Singaporen ja Irlannin jälkeen. Meillä on noin 120 000 peliongelmaista, joiden lisäksi ongelma koskettaa myös heidän omaisiaan.

”Kallasvuo: Veikkauksen ensisijainen tarkoitus on minimoida pelihaittoja, sen takia Veikkauksella on monopoli rahapelimarkkinoilla.”

Jos Veikkauksen ensisijainen tarkoitus olisi minimoida pelihaittoja, sen johdon bonukset olisi sidottu pelihaittojen vähentämiseen. Koska bonukset on sidottu pelikatteeseen, on yksiselitteisen selvää että veikkauksen monopolin ensisijainen tarkoitus on maksimoida pelikate, eli peliongelmat. Tämä ei ole peruste monopolille, joten EU toivottavasti asiaan puuttuu.

Tällä välin kannustan kansalaisia allekirjoittamaan pelihaittoja oikeasti vähentävän kansalaisaloitteen:

Rahapeliautomaatit poistettava kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta

Tätä kirjoittaessani nimiä oli kasassa 29 603/50 000, ja aikaa allekirjoittaa vielä pari viikkoa. 

 

Poliittiset irtopisteet Paaterolle kuitenkin keräsi potkimalla poliitikot ulos Veikkauksen hallituksesta:

Helpoille sivutuloille hyvästit – Kaikki poliitikot ulos Veikkauksen hallituksesta (TE 5.9.2019)

Tällä et kuitenkaan pysty pesemään käsiäsi peliongelmaisten verestä – joka kahdeksas heistä yrittää itsemurhaa (SK 31.05.2018 20:50).

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu