Aamupalakohu on Suomen suuriruhtinaskunnan kuolonkorinaa – myös virkamiesten pitää noudattaa lakia

Iltalehden juttu synnytti jupakan Marinin aamiaisista – nyt politiikan ja viestinnän asiantuntijat kertovat, mikä kaikki asiassa kuohuttaa (Yle 26.5.2021):

”STT uutisoi tänään keskiviikkona, että maininta aamiaisedusta löytyy Valtioneuvoston kanslian ohjeista vuodelta 2019. Niiden mukaan ravitsemuspalveluihin liittyvät kohtuulliset kulut maksetaan valtion varoista ja laskutetaan pääministerille osoitetuista määrärahoista.

Ohjeessa todetaan, että tuloverolain mukaan pääministerin tehtäävän liittyvä asuntoetu siihen kuuluvine palveluineen ei ole veronalaista tuloa.”

Vuosina 1809–1917 Suomen suuriruhtinaskunnassa oli tavallista, että virkamiehen kirjoittama ohje oli lakia painavampi, sillä virkamiehet olivat Jumalasta seuraavia (vieläkin on epäselvää, että kummalla puolella).

Lähihistoriassa olemme nähneet tapauksia, joissa suuriruhtinaskunnan perinteitä on pidetty yllä:

Yhdestä Mersusta se alkoi – tuontiautojen veroista on riidelty vuosia, mutta valtio ei muuta linjaansa (Yle 26.6.2016)

Joutuuko Suomi taipumaan ja vapauttamaan alkoholin verkkokaupan? EU-komissio penää Suomelta selvitystä etämyyntikiellosta (Yle 12.2.2021)

Valtioneuvoston kanslia salasi oikeuskanslerille liikkumisrajoitusten valmistelusta lähetetyt viestit – professorit pitävät ongelmallisena (Yle 8.5.2021)

Tästä aamupalakohussakin on pohjimmiltaan kyse – länsimaisessa oikeusvaltiossa myös virkamiesten pitää noudattaa lakia, eikä lain noudattamattomuutta voi perustella sillä, että ”koska ennenkin on tehty”. Länsimaista oikeusvaltiokehitystä Suomessa on viime aikoina kiitettävästi edistänyt sekä kansalaistoiminta että tutkiva journalismi, mutta toivoisin että tämän kehityksen nopeuttamiseksi perustettaisiin myös virallinen instanssi: perustuslakituomioistuin.

Toistaiseksi paras kuulemani toteutusehdotus on elinikäisten perustuslakituomarinvirkojen arpominen halukkaiden ja pätevien joukosta, näin poliitikot eivät pääse valitsemaan itselleen mieluisia tuomareita.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja kunnallisvaaliehdokas numerolla 642 (Lib, Sit. RKP).

+2
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu