Aholan elokapina: Maatalouden pinta-alatuet ovat haitallisia biodiversiteetille

Katsoin juuri Netflixistä elokuvan David Attenborough: A Life on Our Planet, ja voin suositella lämpimästi samaa muille.

Elokuvan pääpointti on huoli biodiversiteetin vähenemisestä, joka merkittäviltä osin johtuu luonnonvaraisen ympäristön ottamista viljelykäyttöön sekä liikakalastamisesta. Attenborough aivan oiken syyttää valtioiden subventoimia kalastuslaivastoja liikakalastamisesta, ja mainitsee Hollannin kehittyneen maatalouden (National Geographic, 2017), mutta valitettavasti ei ota puheeksi pinta-alaan perustuvien maataloustukien haitallista vaikutuksta.

Käytännössä pinta-alatuet siis toimivat juuri biodiversiteettiä vähentävästi verrattuna esim. tuotantomääriin sidottuihin tukiin. Biodiversiteetin kannalta olisi siis erittäin tärkeää, että EU:n maataloustukijärjestelmä uudistetaan niin, että maatalous käyttäisi mahdollisimman vähän pinta-alaa.

Mitä pidempään aikaväliin tulee, näkisin mielelläni elinaikanani Suomen, joka on taajamien ulkopuolella kokonaisuudessaan luonnonvaraisessa tilassa.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa sekä pormestarinvaaliehdokas 2021.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu