Aholan maakuntamalli

Näkökulma: Tuli se joulu kepullekin – 22 maakuntaa ilman valinnanvapautta (IL 25.12.2019) on virhe. Näin huolehditaan siitä, että tulemme asumaan kuolevien maakuntien maassa –  suuri osa 22 maakunnasta ei kykene seisomaan omilla jaloillaan, jolloin tarvitaan merkittäviä alueellisia tulonsiirtoja tekohengittämään niitä.

Asiantuntijoidenkin mukaan (Yle 5.11.2015) maan pitkän aikavälin kokonaisedun kannalta maakuntien optimaalinen määrä olisi 5, ja jako nykyisten nykyisten erikoissairaanhoitoaluiden mukainen:

Alueellinen jako on kuitenkin maakuntauudistuksessa vain yksi tekijä, vielä olennaisempaa on rahanjakoperiaatteet, Göstä Sundqvistin sanoin: ”Kuka saa, ja kenelle annetaan.”

On vielä epäselvää, annetaanko Keskustan ajamassa 22 maakunnan mallissa maakunnille verotusoikeus vai ei, ja mitä tehtäviä siirretään valtiolta ja kunnilta maakunnille, mutta itse tekisin näin:

***

Aholan maakuntamalli (tarkennettu 19:31 26.12.2019)

Suomeen perustetaan  5 maakuntaa nykyisten erikoissairaanhoitoalueiden mukaan, joista jokainen on oma vaalipiirinsä. Maakuntauudistuksessa valtionverotus korvataan maakuntaverolla, ja alueelliset tulonsiirrot maakuntien yli lopetetaan. Kaavoitus ja sote siirretään maakuntien vastuulle.

Maakunnat vastaavat valtion toimintojen kaikista menoista alueellaan (esim. valtion virkamiesten palkat, tilavuokrat, sote ja etuudet, kuten maataloustuet).

Uudenmaan maakunta vastaa lisäksi kaikista muista valtion menoista (esim. ulkomaisten suurlähetystöjen menot, valtionvelan korot, valtakunnalliset investoinnit, esim. IT järjestelmät).

***

Mallini pihvi on siinä, että kaikki maksavat omansa ja Uusimaa kuittaa loppulaskun. Näin maakunnilla olisi vapaat kädet kilpailla keskenään asukkaista ja keskittyä omiin vahvuuksinsa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu