Aikooko Suomi jättää kopioimatta Norjasta tehokkaimpia keinoja vähentää pelihaittoja?

Maria Ohisalo ehdottaa kiristyksiä rahapeleihin: Jopa lottokupongit pakollisen tunnistautumisen taakse (Yle 1.3.2020)

Mallia haetaan (hallitusohjelman pakottamana) Norjasta, jossa on eräs harvoista rahapelimonopoleista Euroopassa:

”Ohisalo itse esittää peliongelmien kitkemiseksi Norjan mallia, jossa kaikki rahapelaaminen, jopa lottokupongin ostaminen, on pakollisen tunnistautumisen piirissä.

Pakollinen tunnistautuminen koskisi paitsi kioskeihin ja kauppoihin hajasijoitettuja peliautomaatteja myös kasinoja ja keskitettyjä pelipisteitä kuten Veikkauksen Pelaamoja.”

Tämä on kuitenkin vain osatotuus Norjan mallista, jota Ylen tutkivat journalistit eivät jostain syystä kovin hyvin tunne.

Verrattuna Suomeen 2020, Norjan toiminta vuonna 2007 oli huomattavasti radikaalimpaa. Norjalaiset kielsivät kaikki rahapeliautomaatit ja niistä luovuttiin täysin. 2009 sikäläiselle monopolille annettiin oikeus ns. Multix-terminaaleihin.

Näitä terminaaleja voidaan asentaa vain ikärajavalvottuun tilaan:

Tämän lisäksi automaatit viritettiin niin, että ne aiheuttaisivat mahdollisimman vähän riippuvuutta:

Seurauksena pelaajien tappiot rahapeliautomaatteihin vähenivät merkittävästi:

Suomessa vastaava piirakka näyttää täysin erilaiselta:

Norjalaiset siis häviävät kolmanneksen vähemmän rahapeleihin per nuppi verrattuina suomalaisiin:

Lähde: arpajaishallinto 2016.

Ylen uutisen pohjalta Suomessa ei aiota kopioida Norjasta kaikkein tehokkainta keinoa vähentää pelihaittoja, eli pelikoneiden virittämistä pelaajaystävällisiksi ja siirtämistä erillisiin ikärajavalvottuihin pelaamoihin.

Jos näin on, niin toivotan kaikille arpajaislain uudistuksen valmistelussa mukana olleille huonoa omatuntoa ja painajaisia loppuelämäksi – sadantuhannen peliongelmaisen veri on teidän käsissänne.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu