Arpajaislain uudistus: köyhyystutkija Maria Ohisalo heitti peliongelmaiset rekan alle

Ehdotus arpajaislain uudistamiseksi lausuntokierrokselle (https://intermin.fi/, 07.01.2021):

”Esitys sisältää useita erilaisia keinoja pelihaittojen ja arpajaislain vastaisen rahapelitarjonnan torjumiseksi, kuten peliautomaattien sijoittelua niin, että pyrimme vähentämään erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville aiheutuvia pelihaittoja. Esitys toteuttaa osaltaan myös hallitusohjelman linjausta turvata rahapelien yksinoikeusjärjestelmä Suomessa. Kyse on kokonaisuudesta, jossa asiat täydentävät toisiaan, sisäministeri Maria Ohisalo sanoo.”

Ääni on muuttunut kellossa viime keväästä:

Sillä sisäministeriön ehdotuksessa asia on kirjattu näin:

”Raha-automaattien sijoittelussa huomioitava haittojen ehkäisy

Raha-automaattien sijoitteluun liittyen Veikkaukselle ja automaattien sijoituspaikoille ehdotetaan velvollisuutta ottaa sijoittelussa huomioon periaatteet haittojen ehkäisystä ja laatia tätä koskevat suunnitelmat.

Raha-automaattien sijoittelu ja käyttäminen tulisi suunnitella siten, että pelaamisesta aiheutuvat rahapelihaitat olisivat mahdollisimman vähäisiä. Automaattien sijoittelussa tulee erityisesti ottaa huomioon rahapelaamisen haitat alaikäisille ja haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille. Sijoituspaikan haltijan olisi huolehdittava siitä, että sen henkilökunta tuntee laissa säädetyt ja suunnitelmassa määritellyt raha-automaattien sijoittelua koskevat velvoitteet.”

Eli Suomi jatkaa vastaisuudessakin maailman ainoana maana, jossa käytännössä jokaisesta ruokakaupasta on tehty kasino.

Kaiken kaikkiaan sisäministeriön ehdotus on pitkälti Veikkauksen edunvälittäjien (entinen Veikkauksen edunsaajat, AA 6.3.2019) kynästä:

Järjestöt vetoavat: Valtion on puututtava laittomien rahapeliyhtiöiden toimintaan (Soste.fi, 5.3.2019)

Mielelläni eläisin valtiossa, jossa pässejä ei kuunnella kaalimaan vartiota järjestettäessä. Olisi myös ehkä paikallaan lanseerata köyhyystutkijoille jonkin sortin Hippokrateen vala, esimerkiksi: ”En edistä toimillani tai päätöksilläni köyhyyttä.”, sillä lienee liikaa vaadittu että poliitikoille voisi yleisemminkin lanseerata jonkin sortin selkärangan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

 

PS. Terveen rahapelikulttuurin puolesta ry:n puheenjohtaja summeerasi arpajaislain uudistuksen tavoitteet Sisäministeriötä paremmin:

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu