Asuminen Helsingissä kallistuu, koska äänestäjät haluavat niin

Asuntojen hinnat karkaavat Helsingissä tavallisilta palkansaajilta – Näin vastaavat poliitikot (HS 22.05.2021)

Valtuustoryhmien johtajien vastaukset ovat melkoista liirumlaarumia, erityisesti jälkimmäiseen esitettyyn kysymykseen:

”Täytyykö jokaisella työssä käyvällä olla mahdollisuus ostaa asunto Helsingistä? Jos täytyy, miten kaupunkilaisten tilannetta voidaan helpottaa?”

Oikeastaan kyse on journalistin silkkihansikkaista. Ottaen huomioon että noin puolet helsinkiläisistä asuu vuokralla, ja puolet omistusasunnossa, paljon vaikeampia kysymyksiä olisivat olleet:

  1. Onko tavoiteltavaa, että omistusasuntojen hinnat laskisivat nykyisestä?
  2. Onko tavoiteltavaa, että rakennusoikeuden hinta laskisi nykyisestä?

Koska puolet äänestäjistä ei (ymmärrettävästi) pidä ajatuksesta, että heidän varallisuutensa pienenisi, tai ainakin lopettaisin arvonnousunsa, ensimmäiseen vastaaminen on poliitikoille vaikeaa. Tämä on perimmäinen syy, miksi asuminen on kallista ja kallistuu – noin puolet äänestäjistä haluaa että asuminen kallistuu.

Toinen kysymys on poliitikolle helpompi, koska äänestäjillä ei asiassa yhtä vahvasti ole oma lehmä ojassa, mutta se jakaa poliitikkoja – monen poliitikon mielestä on hyvä, että kaupunki ylläpitää niukkuutta rakennusoikeudesta. Tämä synnyttää rakennusoikeudelle arvoa, jolloin kaupunki saa myös tuloja rakennusoikeuden myynnistä, ja ylipäätänsä pääsee suunnittelemaan kaupunkirakennetta sen sijaan että kaupunki kasvaisi orgaanisesti.

Tämä niukkuus rakennusoikeudesta on se mekanismi, jolla ylläpidetään pulaa asunnoista – jos rakennusoikeudesta ei olisi pulaa, eli se olisi arvotonta, asukkaat voisivat aina valita ostavatko he markkinoilta valmiin asunnon, vai rakentavatko (tai rakennuttavatko) itse asunnon.

Tiedostaen ylläolevat (poliittiset) haasteet, oma kompromissiratkaisuni Helsingin asuntohintojen kasvun hillitsemiseen on Hitas 2.0 (AA 22.05.2021), jossa kaupunki asettaa asuntotuotantotavoitteen, ja siltä osin kuin yksityiset eivät rakenna riittävästi tavoitteen saavuttamiseksi, kaupunki rakentaa itse erotuksen verran. Tämän jälkeen valtuustossa väännettäisiin enää asuntotuotantotavoitteesta, ja jokainen valtuustoryhmä joutuisi avoimesti myöntämään, haluavatko asumisen hinnan kallistuvan vai halpenevan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kunnanvaltuustossa ja kunnallisvaaliehdokas.

PS. Otsikko ei ole kannanotto kalliimman asumisen puolesta, kannatan itse lopputulosta, jossa omistusasuntojen hinta sekä vuokrat kehittyvät enintään vaakasuoraan.

0
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu