Asumistuki on huonoiten kohdistettu sosiaaliturvan muoto – korvamerkintä pitää poista sosiaaliturvauudistuksessa

Kirjoitin 31.12.2015: Asumistuki on haitallisin tuki:

”…asumistukeen liittyvä ongelma on siinä, että se kannustaa asuntojen vajaakäyttöön – koska asumistuki on n.80% vuokrasta tiettyyn maksimiin saakka, vuokralaisella on insentiivi saada vuokransa osumaan tuohon maksimiin, koska tällöin tuetkin ovat maksimissa.

Tällöin esim. huoneen jakaminen ei kannata, koska tukea ei pääse nostamaan maksimimäärää.”

2017 opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin, ja tänään julkaistu Opintotukiuudistusten tuloksellisuus 2010-luvulla (VTV, 2/2022) osaa kertoa:

”Vuoden 2017 asumistukiuudistus johti huomattaviin ennakoimattomiin menoihin …

Vuonna 2018 asumistukiuudistus oli lisännyt kustannuksia jo vähintään 130 miljoonalla eurolla, kun valmisteluvaiheessa lisäykseksi arvioitiin 54 miljoonaa euroa. …

Ennakoimattomia menoja voi osaltaan selittää myös oletettua useamman opiskelijan muuttaminen kalliimpaan asuntoon uudistuksen jälkeen.”

Nämä menot eivät olleet ennakoimattomia, vaan triviaalisti ennakoitavissa. Silti uudistusta valmisteleva työryhmä päätyi näin typerään arvioon:

”Valmisteluvaiheessa oletettiin, että matalaa vuokraa (100–400 €/kk) maksavista opiskelijoista noin 10 prosenttia muuttaa 100 euroa kalliimpiin asuntoihin.”

Toteutuman valossa luku on kuitenkin lähempänä sataa kuin kymmentä prosenttia, ja vuokra ei ole noussut vain sadalla eurolla vaan lähelle asumistuen maksimia:

Kirjoitukseni tarkoitus ei kuitenkaan ole palauttaa opiskelijoita toisen luokan kansalaisiksi, vaan että käynnissä olevan sosiaaliturvauudistuksen eräs keskeisiä tavoitteita tulee olla asumiseen korvamerkityn tuen korvamerkinnän poistaminen, sillä se vähentää kannustimia säästää asumismenoissa, ja on siten yleistä vuokratasoa kohottava tulonsiirto vuokranantajille.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

+3
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 12 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu