Case AIA: Veikkauksen ja yhdistysten välinen linkki katkaistava arpajaislain uudistuksessa

Valtakunnallisessa terveys­järjestössä paljastui epäilty huijaus – Veikkaus-avustus maksimoitiin piilottamalla tuloja ja peukaloimalla työaika­merkintöjä (HS 12.02.2021):

”Repo on toiminut Veikkauksen hallintoneuvoston sekä Suomen sosiaali- ja terveys ry:n (Soste) hallituksen jäsenenä.”

”Hallintoneuvoston tehtävänä on valvoa yhtiön hallintoa ja vastuullista rahapelitoimintaa sekä tukea yhtiön ja sidosryhmien välistä yhteistyötä.” (veikkaus.fi)

Käynnissä on arpajaislain uudistus, jossa on kuultu Soste ry:tä, ja kyseinen yhdistys on myös jättänyt lausunnon.

Eli käytännössä pukki on riehunut kaalimaalla, ja lobbaa lainsäädäntöä niin että tilanne jatkuisi. Tähän väliin on hyvä lainata Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajaa:

“Kyllä minulla näitä kytköksiä on, mutta aika harvalla ei niitä sitten loppujen lopuksi Suomessa ole”, Gustafsson sanoo.” (HS selvitti: Lähes puolella Veikkaus-miljoonia saaneista yhteisöistä on kytkös puoluepolitiikkaan, 19.4.2020)

Lähes kaikkien Veikkausrahoilla elävien yhdistysten johdoissa istutaan vain ja ainoastaan puolueiden mandaatilla. Nämä ovat siis sitä porukkaa, jota ei korona kurita:

Valtio kompensoi Veikkauksen tuottojen vähenemisen kokonaan edunsaajille: Kulttuurielämäkin sai aikaa sopeutua vielä ensi vuoden (HS 16.9.2020)

Niin kauan kuin johtajat ns. tekevät siistiä sisätyötä, eli eivät yhtään mitään, mutta nostavat palkkaa, tämä on aivan ok – pitäähän vaaleissa epäonnistuneiden toimeentulo jotenkin turvata.

Ilkka Repo veti kuitenkin ahneutensa överiksi, ja uhkaa nyt koko hyvävelikuviota. Tässä on se syy, miksi eduskuntapuolueet ovat kovin hiljaa tästä AIA:n tapauksesta. Normaalisti edes oppositio huutaisi verta, mutta jokaisella puolueella on omat hillopurkkinsa, ja puolueet elävät kauhun tasapainossa:

Maan tavan tunnistaa siitä, että kukaan ei ole kärkkymässä ääniä – missä ovat vaatimukset arpajaislain uudistamiseksi siten, että Veikkauksen ja yhdistysten välinen ilmiselvästi korruptoitunut linkki katkaistaan?

Tämä onnistuu niin, että Veikkauksen tuotot ohjataan kokonaisuudessaan suoraan valtion budjettiin.

Nähdekseni tämä on nyt Vihreille iskun paikka. Kannustan ministeri Ohisaloa tekemään ns. veikkauskytkyn purkamisesta hallituskysymyksen, ja samalla voitte vaatia pelikoneita pelaamoihin kuten tahtotilanne ilmeisesti on.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

PS. luulisi että yhdistysten lattiatason työntekijöitäkin kyrsii tämä korruptio, kannustan jokaista ottamaan mediaan yhteyttä yhdistystensä väärinkäytöksistä.

PPS. Pisteet Hesarin Toni Lehtiselle hienosta tutkivasta journalismista!

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu