Case HUS ja Tradeka: Hankintalaki ei nykyisellään estä korruptiota, näin sitä pitäisi uudistaa

HUS:in ja Tradekan uusi miljoonayhtiö kanavoi verovaroja vasemmistolle (IL 14.8.2021) on monellakin tavalla erikoinen keissi, mutta on täysin mahdollista, että koko järjestely on tehty lain kirjaimen mukaan. Näin ainakin HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen väittää (kts. koko ketju twitteristä):

Jos näin on, vika on toden totta hankintalaissa.

Kilpailutan tasaisin väliajoin yksityisellä sektorilla ostoja, ja jos en saa vähintään kolmea vertailukelpoista tarjousta pöydälle, niin tällöin vika löytyy peilistä, eli olen kirjannut kilpailutukseen ehtoja jotka sulkevat pois potentiaalisia toimittajia. Jos näin tapahtuu, uusin kilpailutuksen, sillä jos tarjoajia on vain yksi, voit olla varma että maksat liikaa.

Juuri tämä on ongelma HUS:in ”kilpailutuksessa” – ehdot on säädetty niin, että vain Tradeka voi kilpailutuksen voittaa, minkä seurauksena kuntayhtymä maksaa palvelusta liikaa hyville veljille. Tästä syystä ehdotan, että hankintalakia uudistetaan niin, että jos kilpailutuksessa ei ole vähintään kolmea vertailukelpoista tarjousta pöydällä, niin kilpailutus peruuntuu automaattisesti.

Jottei totuus unohtuisi, merkittävä osa politiikkaa Suomessa on julkisen rahan siirtäminen yksityisiin käsiin, jos aihe kiinnostaa, kannustan lukemaan miten tätä menneisyydessä on tehty:

Puolueet kunnan kukkarolla: käsikirjoitus (MOT 22.04.2013)

+1
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaan parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu