Case Wolt – edunvalvojat tekevät Suomesta tytäryhtiötalouden

Miki Kuusi ja muut omistajat myyvät kotiinkuljetuksistaan tunnetun Woltin ulkomaille Suomen kaikkien aikojen yritysmyynnillä (Yle 9.11) – 7 mrd on kelpo tili, onneksi olkoon asianomaisille!

Kansantaloudelliselta kannalta on kuitenkin tärkeä ymmärtää, miksi Wolt myytiin tytäryhtiöksi, sen sijaan että se olisi pyrkinyt Kalifiksi Kalifin paikalle. Eräs merkittävä syy löytyy tästä:

Wolt-kuskeista voi tulla yrittäjien sijaan työntekijöitä – tästä helposta jutusta näet, mitä se tarkoittaa hintojen kannalta (Yle 2.11)

Jos regulaatio olisi kiristynyt Suomessa ja muissa maissa jossa Wolt toimii, niin miljardeja olisi tullut vähemmän, eli nyt oli vielä hyvä aika laittaa laput myyntilaitaan.

Vielä tärkeämpää on ymmärtää, että regulaatio asettaa puitteet jossa yrityksiä syntyy tai ei synny, ts. tiukemman regulaation oloissa Wolttia ei olisi ikinä syntynyt, eikä verokarhu pääsisi nyt nauttimaan 600 miljoonan ”lisäverosta”, vaan se olisi jäänyt nuolemaan näppejään.

Tämä on itsestäänselvää, mutta mistä hinku reguloida sitten tulee? Syy tulee edunvalvonnasta – tämän maan hallitukset eivät kuuntele startup-yrittäjiä siitä miten maan lainsäädäntö kannattaisi järjestää niin että verotettavaa (= liiketoimintaa) syntyisi mahdollisimman paljon, vaan sen sijaan kuunnellaan työmarkkinajärjestöjä ja muita edunvalvojia, joita ei pätkääkään kiinnosta maan kokonaisetu, vaan omat jäsenmäärät ja lompakko.

Mutta, posin kautta voidaan kuitenkin sanoa, että peli ei ole vielä täysin menetetty, Supercell ja Wolt ovat tästä mainioita esimerkkejä.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

+5
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu