Dystooppinen koulukokeilu

Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun (HS 8.12.2019) on radikaali ehdotus, jonka tarkoitus on ”hillitä eriarvoistumista ja lisätä tasa-arvoa”.

Ei ole mikään salaisuus, että eräs keskeinen tekijä lapsiperheiden asunto-ostoksissa ovat kyseisen alueen koulut, joten ehdotetussa muodossa läpi menevä ehdotus todennäköisesti lisäisi muuttoa Helsingin rajojen ulkopuolelle viimeistään siinä vaiheessa jos kouluarpa osuu huonosti kohdalle.

Jos kuitenkin lähdetään siitä, että Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa muhii ongelma, joka on jotenkin ratkaistava, niin näin sen toteuttaisin:

***

Kaikki helsinkiläiset vanhemmat saavat valita lapsilleen minkä tahansa helsinkiläisen päiväkodin, ala-asteen tai yläasteen riippumatta osoitteestaan aina vuodeksi kerrallaan.

Oppilaiden keskiarvot per aine per koulu mitataan standarditesteillä ja julkaistaan vuosittain.

Kyseisten laitosten rahoitus jaetaan sen mukaan kuinka moni vanhempi valitsi minkäkin laitoksen.

Koulut ja päiväkodit voivat tarvittaessa vuokrata tiloja toisilleen, esim. siinä tapauksessa että kaikki halukkaat oppilaat eivät mahdu oman kiinteistön luokkiin.

***

Ehdotuksen pihvi on siinä, että se antaa vanhemmille mahdollisuuden päättää priorisoivatko he koulun valinnassa koulumatkan pituutta, oppimistuloksia vai kaveripiiriä.

Tämä johtaisi terveeseen kilpailuun koulujen välillä, joka parantaa oppimustuloksia, toisin kuin Hesarissa ehdotettu päätön tasa-arvoistaminen.

Jos jokin tasa-arvoistava elementti halutaan malliini mukaan rakentaa, niin sen voi toteuttaa esim. niin, että rahoituksen funktio on laskeva -> mitä useampi valitsee saman koulun, sen vähemmän jokaisesta uudesta oppilaasta saa rahoitusta.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu