Eläkejärjestelmä ja nuorten väkivalta – tosiasioiden selvittämiseen ja viestimiseen tarvitaan mediaa

Suomalaisten tietämys eläkkeistä on kehnoa, syynä on muun muassa vajavaisesti tiedot esittävä palkkakuitti (HS 13.11.2020)

Varsinainen lähde kertoo, että noin joka seitsemäs 25–67 vuotias on perillä järjestelmästä:

Valtaosa suomalaisista ei tunne eläkkeiden hintalappua (ETK 13.11.2020)

Nähdäkseni syypäänä tähän ovat ETK ja Tela, joilla olisi ollut vuosikymmeniä aikaa lisätä ymmärrystä, mutta vähäinen ymmärrys on ollut ainakin jälkimmäisen tahon (ja Kimmo Kiljusen) etujen mukaista.

Eläkejärjestelmämme on sukupolvien välinen pyramidihuijaus, mutta asian korjaaminen on hyvin vaikeaa, sillä valtaosa äänestäjistä ei ymmärrä että näin on – tämä on korjattava hetimmiten, aloittaen palkkakuitin uudistamisesta ja valistuksesta (AA 30.10.2020).

Kiitos kuitenkin Teemu Luukalle tutkimuksen uutisoinnista, se vie asiaa eteenpäin.

Toinen ajankohtainen esimerkki ovat nuorison väkivaltarikokset – vallitsevassa tilanteessa en henkilökohtaisesti tiedä ovatko ne nousussa vai laskussa, ja väitän ettet tiedä sinäkään.

HS uutisoinnin (HS 10.11.2020) valossa Helsingissä ne näyttäisivät olevan laskussa:

Mutta IS:n uutisoinnin (IS 02.11.2020) mukaan valtakunnallisesti kasvussa:

Asiaa ei helpota se, että jostain syystä HS:n tilastoista puuttuvat murhat, tapot ja raiskaukset, sekä niiden yritykset, eikä IS:n uutisessa ei ole eritelty mitä väkivaltarikoksia tilastossa on mukana. Poliisihallitus (tilastojen lähde) epäilemättä tietää miten asia todellisuudessa on, mutta ei ole asiasta ainakaan virallista tiedonantoa antanut.

Tämä on valitettavaa, sillä epätietoisuus asiasta polarisoi poliittisesti. Äänestäjät uskovat sitä uutisointia joka vahvistaa hänen ennakkokäsitystään asiasta, jolla on itsessään problemaattista – joko lähdemme ratkomaan ongelmaa jota ei ole, tai jätämme puuttumatta ongelmaan ennen kuin se on liian myöhäistä.

Tästä syystä journalistien valta ja vastuu tosiasioiden selvittämisessä ja viestimisessä on merkittävä.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa, sekä pormestarinvaaliehdokas.

Edit: 14.11.2020 14.23 – Poliisihallituksen tiedotus aiheesta – kymmenen vuoden aikajänteellä väkivaltarikokset ovat vähentyneet, viiden vuoden aikajänteellä nousseet. Molemmat tulkinnat ovat siis totta, mutta tuhannen taalan kysymys on pitäisikö viiden vuoden aikajänteeseen reagoida vai ei.

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu