Entä jos lait olisivat aina määräaikaisia?

Mark Twain sanoi aikoinaan, että sekä poliitikot että vaipat pitää vaihtaa usein ja samasta syystä.

Tänään törmäsin mielenkiintoiseen Mises Instituutin artikkeliin:

The US Constitution Needs an Expiration Date (5.3.20209

joka ehdottaa, että myös lakien osalta pitäisi olla olemassa ”parasta ennen” päivämäärä, jonka jälkeen lait kumoutuvat automaattisesti. Sveitsissä tälläinen järjestely ilmeisesti on kirjattu perustuslakiin ainakin valtionverotuksen osalta.

Suomeenhan säädettiin vuonna 1958 tilapäinen autoverolaki, ja jos käyttäisimme sitä esimerkkinä, niin kuinka järjestelmä toimisi?

Käytännössä laille annettaisiin sen läpimennessä esim. 10 elinaikaa, ja sen jälkeen eduskunnan pitää joko uusia laki, tai olla uusimatta. Näin lakien taakka olisi alati lainsäätäjien harteilla ja niistä maksettaisiin poliittinen hinta, sen sijaan että poliitikon syyttävä sormi osoittaa edellisiä sukupolvia.

Turhat lait myös putoisivat automaattisesti pois, joka helpottaisi lainsäätäjille tuttua ongelmaa:

Suomi uppoaa tuhansiin lakeihin ja säädöksiin (Yle 14.6.2013)

”Vuosittaisen sääntelyn määrä on lisääntynyt Suomessa voimakkaasti ja jatkaa kasvuaan. Suuntaus on sama kaikissa kehittyvissä maissa.

Sääntöjen lisääntyminen ja tarkentuminen vaikeuttaa yritysten toimintaa ja lisää kansalaisten epävarmuutta.

Lasku runsaasta säätelystä kohoaa arvioiden mukaan kymmeniin miljardeihin euroihin.”

Aina silloin tällöin törmään ideoihin, jotka intuitiivisesti tuntuvat heti hyviltä. Lakien määräaikaisuus kuuluu näihin.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu