Euroopan syyttäjänvirasto EPPO: Jos tämä ei ole kassavirtapositiivista puuhaa, niin ei mikään

EU:n uusi pääsyyttäjä arvostelee Suomea haluttomuudesta selvittää EU-varojen väärinkäytöksiä – Juttuja vain vähän, Suomi puolustautuu (Yle 20.5.2021):

”Suomi ja Slovenia ovat ainoat maat, jotka eivät ole nimittäneet uuteen virastoon vielä omia syyttäjiään. Suomi haluaisi lisäksi osallistua toimintaan vain kahdella osa-aikaisella syyttäjällä, kun EPPO haluaisi että syyttäjät ovat täysipäiväisesti sen palveluksessa.”

Kun yritykset miettivät rekrytointeja, ne usein lähtevät siitä, että lisääkö rekrytty henkilö myyntiä riittävästi, että katteilla maksetaan vähintään henkilön liksa, tai vähentääkö henkilö ulkoisia kuluja (esim. ostopalveluja) vähintään liksansa verran.

Talousrikosten tutkinnassa laskukaava on samankaltainen – selvittääkö palkattu tutkija (tässä tapauksessa syyttäjä) riittävästi talousrikoksia, että ulosmitattu rikoshyöty riittää maksaa henkilön palkan. Tähän päälle voidaan vielä lisätä pieni kerroin, sillä ahkerampi tutkiminen vähentää yritettyjä rikoksia.

Ottaen huomioon, että normivuonna (2018) Suomi saa EU:lta n. 1,5 miljardia (1 500 000 000), ja maksaa sille 2 miljardia (2 000 000 000), ja että yksi täysipäiväinen syyttäjä maksaa sivukuluinen noin satuhatta (100 000) euroa vuodessa, en tarvitse edes tupakka-askin kantta laskeakseni että riippumatta siitä kenet tuohon pestiin palkataan, hän ansaitsee itsensä moninkertaisesti takaisin.

Mutta ei – koska Suomessa ei selvästikään ole korruptiota, niin turha sitä on ilmeisesti tutkia:

”Oikeusministeriön mukaan Suomen ajatus syyttäjien osa-aikaisuudesta johtuu ennen kaikkea siitä, että Suomessa on arviolta hyvin vähän EPPO:n toimivallan alle sopivia tapauksia.”

Mitä jos aloittaisitte palkkaamalla yhden, ja asettaisitte hänelle tulospalkkioksi vaikka prosentin selvitetyistä rikoshyödyistä – tällä mallilla hänestä saattaisi tulla pian Suomen parhaiten palkattu syyttäjä, joten hyviä hakijoita riittäisi.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja kunnallisvaaliehdokas numerolla 642 (Lib, Sit. RKP)

+4
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu