EVA:n perustili on vahva avaus!

Asiantuntija ehdottaa rajua muutosta pitkäaikaistyöttömyyden ratkaisuksi – Perustili tulisikin työttömyyspäivärahan tilalle (KL 14.4.2021) on poikkeuksellisen virkistävä avaus.

”Suomalainen sosiaaliturva on monimutkainen, etuuksia on liikaa ja niihin liittyvät perusteet monille vieraita.”

Itse olen sivunnut asiaa hiljattain kirjoituksessa: Terveisiä sosiaaliturvakomitealle – sosiaaliturvan perusyksiköiksi lapsi ja aikuinen (AA 16.2.2021)

Ja

”[Omatoimisten] henkilöiden kohdalla satunnaisesti tarvitsema sosiaaliturva ei edellyttäisi byrokratiaa, vaan perustilin automaatio vapauttaisi julkisen hallinnon henkilöstöresursseja osallistumistulon piiriin.”

On eräs Aholan perustulomallin (AA 3.8.2017) tavoitteista:

”Mahdollistaa avun (sosiaalityö, mahdolliset lisätuet) keskittäminen niille jotka sitä tarvitsevat, ja vapauttaa muut byrokratiasta ja kyttäämisestä”

EVA:n mallin idea on siinä, että kun henkilö joutuu työttömäksi, hän voi alkaa tyhjentämään perustilin saldoa (20 000€) 650 euron kuukausivauhtia ”no questions asked”. Jos henkilö työllistyy 30 kuukauden aikana omatoimisesti, saldo ei ehdi mennä tyhjäksi, ja palkasta pikkuhiljaa täydennetään perustili alkupääomaan saakka.

Jos saldo menee tyhjäksi, henkilö siirretään osallistumistulon (= ”perustulo & keppi”) piiriin, ja hän saa kokea aktiivisen työllistämispolitiikan kaikessa kauheudessaan.

Samalla raportti myös ehdottaa työttömyydestä johtuvien kulujen siirtämistä valtiolta kunnille:

”Pyykkönen näkeekin, että kuntien tulee hyötyä hyvästä ja kärsiä huonosta työllisyyspolitiikasta.”, josta olen täysin samaa mieltä: Asumistuki valtiolta kunnille! (AA 8.10.2016)

Kaiken kaikkiaan pisteet konsultti Jussi Pyykköselle, hän on selvästi tehtäviensä tasalla. Toivon vilpittömästi, että raportti löytää tiensä sosiaaliturvakomitean pöydälle.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja kunnallisvaaliehdokas.

0
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu