GPT-3 vaalikone: Voisimmeko rajoittaa poliitikkojen valehtelua ja kiertelyä?
Voltaire kysyi aikoinaan, että onko politiikka mitään muuta kuin tarkoituksellisen valehtelemisen taitoa:
“Is politics nothing other than the art of deliberately lying?”
Olen taipuvainen vastaamaan hänen kysymykseensä kyllä – menestys vaaleissa korreloi vahvasti valehtelukyvyn kanssa.
Jos epäilet väitteeni todenperäisyyttä, niin kannustan katsomaan seuraavan videon:
Sekä mallisuorituksen:
Silloin kun valehtelu on mahdollista, niin näin tehdään. Jos ei, niin tällöin kysymys kierretään:
On kuitenkin tilanteita, jossa valehteleminen ei ole vaihtoehto, ja kiertely vaikeaa, tällöin saattaa ammattipoliitikollakin jäädä ns. levy soimaan:
Vaikka tällä toiminnalla on vuosituhantiset perinteet, epäilen että demokratia toimisi hallintomuotona paremmin, jos poliitikkojen mahdollisuuksia valehdella ja kierrellä vähennettäisiin nykyisestä.
Tuore teknologia tuo tähän erään uuden mahdollisuuden. Jos GPT-3 on sinulle vieras termi, kannattaa lukea tämä taustoittava artikkeli:
Chattaileva tekoäly hämmästyttää tutkijoita – Näin se vastasi, kun siltä pyydettiin ohjeita Linnaan murtautumiseen (HS 5.12.2022)
Entä jos toteuttaisimme vaalikoneet niin, että emme kysyisikään mitä mieltä sekä äänestäjät ja poliitikot ovat eri asioista monivalintakysymyksillä, emmekä sallisi heidän runoilla valheita ja kaartelua. Tämän sijaan pyytäisimme poliitikkoja esittämään ajamiensa asiat kysymysten tai väitteiden muodossa, näin:
Kone toimisi Aulis Gerlanderin tavoin puolueettomana totuuden tulkkina.
Ja puolueeton vehje todellakin tuntuu olevan, olettaen että sen aineistosta löytyy riittävästi tietoa vastaamaan kysymykseen:
Jos tämä lähestymistapa tuntuu hankalalta, niin vaalikone voisi toimia myös niin, että ehdokkaiden mielipiteet (esim. tämän blogini sisältö, noin 600 kirjoitusta), syötettäisiin koneelle. Tämän jälkeen koneelta voisi kysyä, että mikä ehdokas edistää minulle tärkeitä asioita, jotka ovat x, y ja z. Tämä myös rajoittaisi vaalikoneiden laatijoiden valtaa, joka sekin on mielestäni jossain määrin nykyisellään kyseenalaista demokratian kannalta.
Tiedostan, että nämä ehdotukseni ovat vielä hieman raakileita, mutta uskon että näille uusille teknologioille löytyy kysyntää myös hallinnosta.
Olettaen että ne, joilla on tässä jotain hävittävää, eivät tule tätä estämään.
Kirjoittaja on liberaali filosofi.
PS. tässäkin kehityksessä maltti on toki valttia. Vaikka GPT-3 ei nykyisellä toteutuksella kykenisi ohjaamaan demokratiaa siihen pisteeseen, että Skynet ottaa vallan itselleen, tällaisenkin tekoälyn luominen saattaa olla tulevaisuudessa mahdollista.
Väitän että valituksi tuleminen enemmän tai vähemmän vaatii valehtelun taitoa.
Vasta sen jälkeen nähdään poliitikon todellinen luonto.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Kuluttajasuojalain pitäisi päteä kaikkeen huijaamiseen ?
Joskus vajaat 10 vuotta sitten kuntavaalien jälkeen Ukissa kaksi juuri valittua valtuutettua loikkasi heti seuraavana aamuna toiseen puolueeseen. Koska vaalituloksen ja loikkaamisen välissä ei ollut yhtään kokousta tms. eivät loikkarit voineet väittää, että pettyivät valtuuston toimintaan. Oli siis harkittu petos eikä ketään kiinnostanut.
Miksi siis joku uusi chat sitten auttaisi ? Sorry.
Ilmoita asiaton viesti
Chat on filtteri, joka ottaa valheet pois välistä -> idea on ettei päästetä ehdokkaita valehtelemaan suoraan kansalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki esimerkkisi olivat vastausten kiertelyä, ei varsinaista valehtelemista. Mitään esimerkeistäsi en pitänyt varsinaisesti moraalittomana. Kanerva oli joukon hölmöin mutta viisastui kyllä vanhetessaan. Poliitikot pyrkivät aina esiintymään edukseen ja välttävät antamasta täsmällisiä vastauksia joista voisi poliittiset vastustajat iskeä takaisin.
Ja mitä valehtelemiseen tulee niin tällä foorumilla suurin osa blogeista on silkkaa valehtelemista, pilkkaamisen lisäksi. Ja nämä samat ihmiset, jotka täällä valehtelevat päivät pitkät, nimen omaan äänestävät niitä poliitikkoja, jotka jakavat heidän valheensa. Itse olen paljon huolestuneempi sosiaalisen median valheista ja pilkkaamisesta joita fanitetaan niin innokkaasti, että totuuteen pyrkivät ja asialliset mielipiteet jäävät selvään vähemmistöön. Valehteleminen ja pilkkaaminen ikään kuin normalisoidaan täällä somessa ja se on mielestäni huolestuttava ja vastenmielinen ilmiö.
Täytyy vain pitää mielessä, ettei some edusta koko yhteiskuntaa, koska kaiken näköiset ääri-ihmiset, salaliittoteoreetikot, kyynikot ja asioista mitään tietämättömät ovat yliedustettuina.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitään esimerkeistäsi en pitänyt varsinaisesti moraalittomana.”
Tämä on mielestäni ongelma – olemme kollektiivisesti nostaneet paheksuttavan rajan niin korkealle, että mikä tahansa kukku on hyväksyttävää.
Pelaaminen kuuluu ihmisyyteen? For reals?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se ongelma on ihan muualla kuin esittämissäsi esimerkeissä. Esimerkiksi Ilmastonmuutoksen kiistäminen tai valehtelu, että sähkön korkea hinta johtuu vihreästä siirtymästä eikä putinista. Nämä ovat muutamaa kertaluokkaa vakavampia asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Tuppurainen valehteli ihan surutta, sanoessaan että ulkomainen rahapelaaminen on laitonta. Ei tuosta ole pienintäkään epäselvyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Voi toki olla, että Tuppurainen uskoo kaiken olevan laitonta, ellei sitä ole erikseen sallittu. Silloin ei pitäisi kuitenkaan olla ministeri ensinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Valehtelun käsite jää hyvin abstraktiksi vaalilupauksissa, koska edustajalla on juridinen oikeus muuttaa mieltään ja toimia toisin kuin luvattiin. Ensimmäinen askel hyvään suuntaan olisi joko määritellä vaalilupaukset juridisesti sitovaksi sopimukseksi, jonka rikkominen on rangaistavaa, tai edistää suoria kansanäänestyksiä asiakysymyksistä.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän olisi hölmöintä ikinä. Edustuksellisen demokratian koko olemus on, että edustaja perehtyy asioihin ja muodostaa mielipiteensä käytettävissään olevan tiedon perusteella. Etukäteen kiveen hakatut kannat ja sitovat sopimukset poistavat tehokkaasti koko edustuksellisen demokratian ajatuksen. Silloinhan kaikki asiat voitaisiin päättää kansanäänestyksin. Mihin me napinpainajaa tarvitaan, ellei hänellä ole harkintavaltaa?
Ilmoita asiaton viesti
Antiikin Ateenassa se jo ymmärrettiin, että napinpainajan tehtävä on toteuttaa kansan tahtoa, jonka kansa on ilmaissut kansanäänestyksillä. Se oli poliitikon alkuperäinen työ, toteuttaa kansan äänestämällä ilmaisemaa tahtoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siihen tarvita poliitikkoa päättäjäksi. Toteutuksen voi virkamiehet hoitaa, ihan niin kuin nytkin.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus tähän kysymykseen on moniulotteinen demokratia.
http://ionmittler.com/politics/?lang=fi
Ilmoita asiaton viesti
Sinun mallisi herättää suurta tyytyväisyyttä vähemmistössä kansasta (voittanut puolue = 25 % äänestäjistä), ja tyytymättömyyttä lopuissa 75 %:ssa kansasta. Luulen että minun mallini pystyy parempiin tilastoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Päätöksiä nekin ovat. Päätöksiä joita enemmistö kansasta ei kannata, mutta ei kannattaisi myöskään suurimman puolueen yksin tekemiä päätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Moniulotteista demokratiaa koskevassa kirjasessani vuodelta 2005 selitän tämän auki, että nykyisen tyylinen politiikka on ikiliikkuja, jossa varmaa on vain loputon riitely ja loputon tyytymättömyys. Ja että ainoa mahdollinen tie ulos siitä tilanteesta olisi moniulotteinen demokratia, se että kansanryhmille annetaan sitä mitä kukin kansanryhmä haluaa, ei kaikille yhtä konseptia, jota moni ei halua.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa meneekin raja, että jokainen voi haluta omaan elämäänsä asioita, ja se järjestetään asiaan osallistuvien omilla resursseilla. Muiden elämän sorkkiminen ja rahan ruinaaminen muilta loppuu.
Ilmoita asiaton viesti
Kansa on kyllä pirstaloitunut henkisesti jo valmiiksi. Ideologisiin ryhmiin, jotka vihaavat toisiaan juuri siksi kun toisten tekemiset ja päätökset ovat myös itseltä pois, kun ei saa rauhaa eri mieltä olevien mielivallalta. Siksi väitän, että minun mallini mukaan menetellen kansan keskinäinen vihanpito vähenisi huomattavasti. Oikeisto huomaisi että vasemmiston keskinäinen touhuaminen ei ole heiltä pois, ja päinvastoin.
Mistä rahat tulevat, se on hyvä kysymys, koska oikeisto omistaa kyllä tehtaita, mutta työt niissä tekee työväki, joiden puolueet ovat vasemmistolaisia. Yksi ei pärjää ilman toista, joten rahasta tulee neuvottelua, tai jos ei niin sitten tulee lakkoilua.
Ilmoita asiaton viesti
Olisikin mainio idea se, että ehdokkuuden edellytyksenä olisi tietty määrä blogikirjoituksia, jotka tekoäly analysoisi ja niiden perusteeaa määrittelisi ”ehdokasprofiilin”. Tämän perusteella tekoäly sijoittaisi ehdokkaan arvonelikenttään (oikeisto/vasemmisto, liberaali/konservatiivi). Tämän lisäksi olennaisena komponenttina ehdokkaan blogikirjoitusten laatu. AA saisi siitä hyvät pisteet.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, näin voisi mennä.
Joskin samassa rytäkässä päivittäisin nelikentän nykypäivään kolmeen ulottuvuutteen:
Konservatiivi-progressiivi
Nationalisti-globalisti
Autoritääri-liberaali
Ilmoita asiaton viesti