Hallitus teki Jubilee-budjetin – velka on vain helmiä helmitaulussa.

Valtio ottaa uutta velkaa kymmenen miljardia ensi vuonna – VM:n budjetti­ehdotus valmis (HS 25.8)

Vaikka budjettiehdotuksessa ei käytännössä leikata juuri lainkaan, niin vasemmisto haukkui budjetin pataluhaksi. Reagoin tähän näin:

Ja tästähän riemu repesi – ketju täyttyi sekä omalla nimellään esiintyvistä vasemmistolaisista, sekä nimimerkeistä, joiden mielestä alijäämäinen budjetti ei ole itsessään vasemmistolainen, vaan se, mihin budjetin käyttää sanelee tämän.

Näin ei ole. (Talous)oikeistolaisuuden ydin on verottaa mahdollisimman vähän ja antaa ihmisille mahdollisuus päättää itse rahankäytöstään mahdollisimman paljon. Vasemmistolaisuuden ydintä on verottaa mahdollisimman paljon, ja päättää kollektiivisesti mihin rahat käytetään (ns. iso valtio).

Eräs twitteristi ymmärsi yskän hyvin:

Selvyyden vuoksi, vastaus on ”ei tietenkään”. Jos tuo 10 mrd kerättäisiin veroista, olisi ilmiselvää että kyseessä on vasemmistolainen budjetti. Alijäämien on taas yleisesti tiedetty olevan tulevaisuuteen siirrettyä verotusta. Huolestuttavaa kuitenkin on, että myös oikeistolaiset ottavat kantaa sen puolesta, että 10 mrd alijäämäinen budjetti ei olekaan vasemmistolainen.

Tämä tarkoittaisi sitä, että yleisesti ei enää koeta alijäämien olevan tulevaisuuteen siirrettyä verotusta, eli käytännössä velkoja ei tarvitse maksaa takaisin. Koska näyttää siltä, että tämä ”kolmas ulottuvuus” yhdistää sekä oikeistolaisia että vasemmistolaisia, ennustan sille erittäin valoisaa tulevaisuutta poliittisesti. Termiä tälle poliittiselle suunnalle ei käsittääkseni vielä ole, joten otan vapauden nimetä sen raamatullisesti Jubileeksi.

”The Year of Jubilee, which came every 50th year, was a year full of releasing people from their debts, releasing all slaves, and returning property to those who owned it.” Kolmas Mooseksen kirja 25:1-13

 

Maailmanhistoriassa tässä ei toki ole mitään uutta, näin tapahtuu tasaisin väliajoin, kuten mm. David Graeberin kirja Debt: The First 5000 Years osaa kertoa.

Vaikka Jubileella itsellään on paljon hyviä vaikutuksia, sen odottamisella on paljon huonoja vaikutuksia – käytännössä kaikki vedetään kurkusta alas, eikä rakenteellisia uudistuksia tehdä.

Raha ei nimittäin ratkaise todellisia ongelmia, eikä velka ole todellinen ongelma – se on vain helmiä helmitaulussa.

Kirjoittaja on liberaali filosofi

PS. Muuten olen sitä mieltä, että tämä hallitus saa minun puolestani kaatua

AmosAhola
Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 42-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana yli kymmenen vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu