Helsingin ei pidä nostaa lääkärien palkkoja

Huomenna 11.12.2019 pidetään kaupunginvaltuuston kokous, jonka esityslistalla on kohta:

Selvitys vuoden 2018 arviointikertomuksen johdosta suoritetuista toimenpiteistä 

Sisältöä on 17 sivua, mutta tässä kirjoituksessa otan kantaa vain yhteen kappaleeseen:

”Kuten sosiaali- ja terveyslautakunta keväällä totesi lausunnossaan, lääkäreiden puute on vakava haaste tällä hetkellä. Sosiaali- ja terveystoimialalla on käynnistynyt Lääkäreiden saatavuuden ja pysyvyyden edistäminen -hanke terveysasemien ja sisätautien poliklinikan palvelussa vuosina 2019‒2021. Lääkärien saatavuutta pyritään parantamaan muun muassa 250 euron palkankorotuksilla terveysasemien lääkäreille.”

Käsittääkseni Helsinki tarvitsee noin 60 terveyskeskuslääkäriä lisää, ja vajetta todellakin selittävät palkkaerot. Espoossa terveyskeskuslääkäri tienaa ilmeisesti keskimäärin noin 800 euroa kuussa enemmän kuin Helsingissä.

En kuitenkaan lähtisi ratkomaan tätä ongelmaa korottamalla Helsingin terveyskeskuslääkärien palkkoja, sillä näin ei maahan saada yhtään lääkäriä lisää, vaan lääkäripula vain siirtyy toisaalle.

Ainoa lopullinen ratkaisu tähän ongelmaan on kouluttaa niin paljon lääkäreitä, että noin 5% heistä on työttöminä. Tätä Lääkäriliitto tietysti edunvalvojana vastustaa, mutta olisi aika jo lopettaa heidän kuuntelemisensa.

Aiheesta lisää kirjoituksessani:

Työttömyysasteen pitäisi sanella koulutusmäärät (AA 30.5.2016)

Toinen (paikallinen) ratkaisu on yhdistää pääkaupunkiseudun kunnat, jolloin kaikenlainen suboptimointi nykyisten kuntarajojen yli loppuu.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu